Surówka z sałaty lodowej i marchewki

Opublikowano: 22.06.2022 r., 21:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka z warzywami
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Surówka z sałaty lodowej i marchewki to szybkie i smaczne rozwiązanie na uzupełnienie ilości warzyw w diecie.
Przygotowanie 10 min
177 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Sałata lodowa (400 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Majonez (70 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, miseczka

Przepis na surówkę z sałaty lodowej i marchewki krok po kroku

Sałatę poszatkuj w cienkie paski. Umieść w misce.

Marchewki i jabłko umyj. Marchewki dodatkowo obierz.

Zetrzyj na tarce i dodaj do sałaty.

W miseczce wymieszaj jogurt, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Sosem polej surówkę i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z sałaty lodowej i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z sałaty lodowej i marchewki

Surówka z sałaty lodowej i marchewki to szybkie i smaczne rozwiązanie na uzupełnienie ilości warzyw w diecie. Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy. Przekonaj się, jak prosta jest w wykonaniu.

Przepis na surówkę z sałaty lodowej i marchewki najlepiej zacząć od przygotowania warzyw. Sałatę lodową drobno poszatkuj. Marchewki i jabłko umyj. Marchewki dodatkowo obierz. Zetrzyj na tarce i dodaj do sałaty. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej surówkę i dokładnie wymieszaj.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić surówkę z sałaty lodowej i marchewki. Sam widzisz, że to naprawdę szybka i łatwa w przygotowaniu surówka.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Jeśli chcecie zmniejszyć wartość energetyczną całej surówki, to możecie wymienić majonez na taki w wersji light. Majonez w 100 g zawiera około 600 kcal, a ten w wersji odtłuszczonej około 200-300 kcal. Dla osób dbających o swoją masę ciała taka różnica może być bardzo znacząca. Warto szukać zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Tym bardziej że na przestrzeni ostatnich lat rynek spożywczy istotnie się rozrósł i można znaleźć produkty spełniający prawie wszystkie wymogi. Warto jednak pamiętać, że np. w przypadku majonezu light, może on mieć dodane więcej dodatków do żywności, by pomimo mniejszej ilości tłuszczu był to nadal satysfakcjonujący produkt.

Alergeny w surówce z sałaty lodowej i marchewki

Lista alergenów dla surówki z sałaty lodowej i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z sałaty lodowej i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
86.34
177.00
Białko (g)
1.05
2.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
6.29
12.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.83
9.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
6.54
13.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
10.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
2.97
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.86
7.92
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.71
7.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
116.17
238.15
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina C (mg)
3.08
6.32
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.18
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.00
Retinol (µg (mcg))
1.40
2.88
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.21
0.42
Foliany (µg (mcg))
18.77
38.48
Beta karoten (µg (mcg))
1162.24
2382.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
72.66
148.95
Potas (mg)
149.52
306.52
Wapń (mg)
27.09
55.52
Fosfor (mg)
27.78
56.95
Magnez (mg)
7.37
15.10
Żelazo (mg)
0.29
0.60
Cynk (mg)
0.18
0.38
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z sałaty lodowej i marchewki 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z sałaty lodowej i marchewki

Koszt składników
14.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
400 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Majonez
70 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
14.80