Surówka z sałaty lodowej
- Sałata lodowa (150 g)
- Papryka żółta (70 g)
- Pomidory koktajlowe (70 g)
- Marchewka (45 g)
- Olej lniany (30 ml)
- Cebula czerwona (50 g)
Przepis na surówkę z sałaty lodowej krok po kroku
Z papryki wytnij gniazdo nasienne.
Umyj warzywa.
Sałatę podrzyj na mniejsze kawałki.
Paprykę pokrój w kostkę.
Obraną marchewkę zetrzyj na tarce (duże oczka).
Cebulę pokrój w cienkie piórka, a pomidorki przekrój na pół.
Wymieszaj wszystkie warzywa z olejem, octem i dopraw do smaku przyprawami.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówka z cukinii
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z sałaty lodowej
Wielowarzywna surówka z sałaty lodowej z marchewką, pomidorami, papryką i cebulą jest smaczna i kolorowa. Świetny pomysł na dodatek do obiadu. Jest zdrowa i pełna witamin oraz mikroelementów. Przepis na surówkę z sałaty lodowej sprawdzi się idealnie, gdy potrzebujesz bomby witaminowej. Dodatek oleju lnianego wzbogaci surówkę o cenne kwasy tłuszczowe jednonienasycone omega-3. Zobacz, jak zrobić surówkę z sałaty lodowej na obiad. Jest super pomysłem na coś lekkiego i zdrowego. Poza tym jest prosta, szybka i dietetyczna.
Surówka z sałaty lodowej i marchewki z papryką i pomidorami to najlepszy pomysł na wykorzystanie sałaty lodowej. Możesz dodać do niej takie warzywa, jakie chcesz, ponieważ do sałaty lodowej pasuje niemalże wszystko. Przepis na surówkę z sałaty lodowej zawiera paprykę żółtą, pomidory koktajlowe, marchewkę i cebulę. Dzięki temu jest wielokolorowa – zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. By zwiększyć walory zdrowotne surówki, dodaj do niej olej lniany, który jest doskonałym źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Surówka z sałaty lodowej nadaje się na obiad złożony na przykład z ryżu i pieczonego mięsa.
Jak masz w domu sałatę lodową i nie wiesz, co z niej zrobić, polecam tę surówkę z sałaty lodowej i marchewki, z papryką i pomidorami. Dodaj parę warzyw i masz pyszny dodatek do obiadu. Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej? Wszystkie warzywa przygotuj, cebulę i marchew obierz, sałatę podziel na liście, a z papryki usuń gniazda nasienne. Umyj, a następnie podziel. Sałatę lodową najlepiej jest rwać rękami na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój w cienkie piórka. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory na pół wzdłuż, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa połącz ze sobą, wlej olej lniany, dodaj ocet oraz przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj. Jak zrobisz surówkę z sałaty lodowej, możesz jeść ją od razu. Jak podasz ją po jakimś czasie, odlej powstały sok, który wydzielił się z warzyw.
*W przepisie na surówkę z sałaty lodowej możesz wykorzystać inny olej. Olej lniany ma specyficzny smak. Innym olejem, który jest polecany do surówki, może być olej rzepakowy, słonecznikowy albo oliwa z oliwek. Jeżeli zależy Ci na jak największej ilości dobrych kwasów tłuszczowych w surówce, pamiętać należy, by do potraw na zimno, w tym surówek, używać olejów nierafinowanych. Mają one najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Absolutnie nie nadają się do obróbki termicznej. Zwykłe oleje (rafinowane) mogą być używane zarówno na zimno, jak i do obróbki termicznej.
Alergeny w surówce z sałaty lodowej
Lista alergenów dla surówki z sałaty lodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z sałaty lodowej
Wartości odżywcze surówki z sałaty lodowej
Przepis na surówkę z sałaty lodowej zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Olej lniany jest bogactwem kwasów omega-3. Papryka to źródło witaminy C, a marchewka — witaminy A.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.