Surówka z sałaty lodowej

Opublikowano: 26.04.2022 r., 14:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świeża sałatka z sałaty lodowej
Surówka z sałaty lodowej
Wielowarzywna surówka z sałaty lodowej z marchewką, pomidorami, papryką i cebulą jest smaczna i kolorowa. Świetny pomysł na dodatek do obiadu.
Przygotowanie 5 min
114 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Sałata lodowa (150 g)
  • Papryka żółta (70 g)
  • Pomidory koktajlowe (70 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Olej lniany (30 ml)
  • Cebula czerwona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z sałaty lodowej krok po kroku

Z papryki wytnij gniazdo nasienne.

Umyj warzywa.

Sałatę podrzyj na mniejsze kawałki.

Paprykę pokrój w kostkę.

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce (duże oczka).

Cebulę pokrój w cienkie piórka, a pomidorki przekrój na pół.

Wymieszaj wszystkie warzywa z olejem, octem i dopraw do smaku przyprawami.

Jak oceniasz przepis na surówkę z sałaty lodowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z sałaty lodowej

Wielowarzywna surówka z sałaty lodowej z marchewką, pomidorami, papryką i cebulą jest smaczna i kolorowa. Świetny pomysł na dodatek do obiadu. Jest zdrowa i pełna witamin oraz mikroelementów. Przepis na surówkę z sałaty lodowej sprawdzi się idealnie, gdy potrzebujesz bomby witaminowej. Dodatek oleju lnianego wzbogaci surówkę o cenne kwasy tłuszczowe jednonienasycone omega-3. Zobacz, jak zrobić surówkę z sałaty lodowej na obiad. Jest super pomysłem na coś lekkiego i zdrowego. Poza tym jest prosta, szybka i dietetyczna.

Surówka z sałaty lodowej i marchewki z papryką i pomidorami to najlepszy pomysł na wykorzystanie sałaty lodowej. Możesz dodać do niej takie warzywa, jakie chcesz, ponieważ do sałaty lodowej pasuje niemalże wszystko. Przepis na surówkę z sałaty lodowej zawiera paprykę żółtą, pomidory koktajlowe, marchewkę i cebulę. Dzięki temu jest wielokolorowa – zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. By zwiększyć walory zdrowotne surówki, dodaj do niej olej lniany, który jest doskonałym źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Surówka z sałaty lodowej nadaje się na obiad złożony na przykład z ryżu i pieczonego mięsa.

Jak masz w domu sałatę lodową i nie wiesz, co z niej zrobić, polecam tę surówkę z sałaty lodowej i marchewki, z papryką i pomidorami. Dodaj parę warzyw i masz pyszny dodatek do obiadu. Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej? Wszystkie warzywa przygotuj, cebulę i marchew obierz, sałatę podziel na liście, a z papryki usuń gniazda nasienne. Umyj, a następnie podziel. Sałatę lodową najlepiej jest rwać rękami na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój w cienkie piórka. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory na pół wzdłuż, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa połącz ze sobą, wlej olej lniany, dodaj ocet oraz przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj. Jak zrobisz surówkę z sałaty lodowej, możesz jeść ją od razu. Jak podasz ją po jakimś czasie, odlej powstały sok, który wydzielił się z warzyw.

*W przepisie na surówkę z sałaty lodowej możesz wykorzystać inny olej. Olej lniany ma specyficzny smak. Innym olejem, który jest polecany do surówki, może być olej rzepakowy, słonecznikowy albo oliwa z oliwek. Jeżeli zależy Ci na jak największej ilości dobrych kwasów tłuszczowych w surówce, pamiętać należy, by do potraw na zimno, w tym surówek, używać olejów nierafinowanych. Mają one najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Absolutnie nie nadają się do obróbki termicznej. Zwykłe oleje (rafinowane) mogą być używane zarówno na zimno, jak i do obróbki termicznej.

Alergeny w surówce z sałaty lodowej

Lista alergenów dla surówki z sałaty lodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z sałaty lodowej

Wartości odżywcze surówki z sałaty lodowej

na 100g gotowej potrawy

Przepis na surówkę z sałaty lodowej zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Olej lniany jest bogactwem kwasów omega-3. Papryka to źródło witaminy C, a marchewka — witaminy A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
84.61
114.23
Białko (g)
0.83
1.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
4.65
6.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.39
4.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
7.37
9.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.30
8.50
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
1.81
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.95
6.69
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
108.35
146.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.41
47.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.46
26.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1102.42
1488.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
12.28
16.57
Potas (mg)
161.40
217.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.39
20.77
Fosfor (mg)
19.19
25.91
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.71
10.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.41
Cynk (mg)
0.14
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z sałaty lodowej 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z sałaty lodowej

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
150 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 150 g
Papryka żółta
70 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Pomidory koktajlowe
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Olej lniany
30 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
25.00