Surówka z rzodkiewki
- Rzodkiewka - 1 pęczek (115 g)
- Szczypiorek - 4 łyżki (20 g)
- Cebula czerwona - pół sztuki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Natka pietruszki - 4 łyżki (20 g)
Przepis na surówkę z rzodkiewki krok po kroku
Rzodkiewki umyj bardzo dokładnie. Pokrój je w plasterki do dużej miski.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z rzodkiewkami.
Do miseczki wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dokładnie razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie ją wymieszaj.
Więcej informacji na temat surówki z rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki to jeden z tych dodatków, które najlepiej smakują wiosną i latem, kiedy warzywa są młode i niezwykle pyszne. Świetnie pasuje do każdego dania głównego, a ze względu na swój charakterystyczny ostry smak sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie i zyskuje bardzo wyrazistego charakteru. Najlepsze jest w niej to, że można ją wykonać w zaledwie kilka chwil i świetnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.
Przepis na surówkę z rzodkiewki jest niezwykle prosty. W kilka chwil można ją przygotować w sposób bardzo nieskomplikowany. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by zrobić tą naprawdę pyszną surówkę w swoim domu. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące, gdyż wystarczy tylko pokroić składniki i stworzyć prosty sos, by całe danie było gotowe. I choć może jest to bardzo prosta surówka, to rzodkiewki same w sobie są ostre i aromatyczne, dlatego nie potrzebują zbyt wielu ozdobników.
To sałatka z rzodkiewki czerwonej, którą spokojnie można zdobyć w sklepie przez cały rok. To jedno z tych warzyw, które ma wielu fanów ze względu na specyficzny, gorzko ostry smak. To właśnie on gwarantuje naprawdę wspaniały smak gotowej surówki. Dlatego wystarczą tylko świeże zioła i odrobina oliwy, które wspaniale dopełniają kompozycję warzyw i nie przytłaczają go.
Surówka do obiadu z rzodkiewki będzie świetnym pomysłem dla osób, które szukają pomysłu na naprawdę dobry, choć nieskomplikowany warzywny dodatek do głównego dania. Ta sałatka świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, czy wiosną, kiedy rzodkiewki smakują najlepiej. Natka pietruszki i ostry szczypiorek w połączeniu z rzodkiewkami tworzą niezapomnianą kompozycję smakową, która świetnie współgra z ziemniakami i mięsem.
Tą surówkę można też wykonać z tartej rzodkiewki. To sprawi, że zyska ona dodatkowo ciekawej formy. Dla wszystkich, którzy uwielbiają smak tego warzywa lepszą opcją będzie pokrojenie rzodkiewki w plastry, by smak był jak najbardziej wyczuwalny. Sałatka przyciąga wzrok kontrastującymi barwami i smakuje wspaniale, zwłaszcza podana ze świeżymi ziołami, prosto z ogrodu.
Alergeny w surówce z rzodkiewki
Lista alergenów dla surówki z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z rzodkiewki
Wartości odżywcze surówki z rzodkiewki
To bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Rzodkiewki zawierają duże ilości potasu i siarki, a mają bardzo niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.