Surówka z rzodkiewką

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:44 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka z rzodkiewką
Surówka z rzodkiewką
Surówka z rzodkiewką to smaczny dodatek do obiadu, śniadania lub kolacji. Ta pyszna surówka jest bardzo szybka w wykonaniu i wzbogaci Twój posiłek o wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
Przygotowanie 15 min
65 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Rzodkiewka - pęczek (130 g)
  • Sałata lodowa - 1/2 główki (200 g)
  • Szczypiorek - pęczek (20 g)
  • Ogórek - szklarniowy (180 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (6 g)
  • Sok z cytryny (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówkę z rzodkiewką krok po kroku

Rzodkiewki umyj, odetnij nać i ogonek.

Rzodkiewkę pokrój na cienkie półplasterki.

Sałatę lodową pokrój w niedużą kostkę.

Szczypiorek posiekaj.

Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.

Warzywa umieść w misce.

W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z rzodkiewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99,2% osób

Więcej informacji na temat surówki z rzodkiewką

Surówka z rzodkiewką to smaczny dodatek do obiadu, śniadania lub kolacji. Ta pyszna surówka jest bardzo szybka w wykonaniu i wzbogaci Twój posiłek o wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych.

Ten prosty przepis na surówkę z rzodkiewką wykonasz w kilka chwil. Na początku rzodkiewki umyj, odetnij nać i ogonek. Rzodkiewkę pokrój na cienkie półplasterki. Sałatę lodową pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek posiekaj. Ogórka umyj i pokrój w półplasterki. Warzywa umieść w misce. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Jeśli wiesz już jak zrobić surówkę z rzodkiewką, to przekonaj się również, dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Rzodkiewki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. 100 g rzodkiewek to tylko 14 kcal, dlatego powinny często gościć na naszych stołach. Są bogatym źródłem błonnika- pęczek rzodkiewek dostarczy około 3,5 g błonnika, przy czym całodzienne spożycie błonnika nie powinno być mniejsze niż 25 g na dobę. Jako warzywo nieco ostrzejsze w smaku wspomaga trawienie, szczególnie pracę wątroby, przez swoje działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Oczywiście rzodkiewki zawierają również wiele witamin np. witaminę C, A, B6 czy K.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 200 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw.

Alergeny w surówce z rzodkiewką

Lista alergenów dla surówki z rzodkiewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z rzodkiewką

Wartości odżywcze surówki z rzodkiewką

na 100g gotowej potrawy

Rzodkiewki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. 100 g rzodkiewek to tylko 14 kcal, dlatego powinny często gościć na naszych stołach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
32.71
65.42
Białko (g)
0.89
1.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.65
7.29
Węglowodany przyswajalne (g)
2.55
5.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.96
3.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.74
Tłuszcze nienasycone (g)
1.59
3.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
2.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.50
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
18.62
37.24
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.22
16.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
0.67
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Niacyna (mg)
0.17
0.33
Foliany (µg (mcg))
22.74
45.47
Beta karoten (µg (mcg))
222.57
445.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
13.82
27.65
Potas (mg)
170.24
340.48
Wapń (mg)
23.04
46.08
Fosfor (mg)
23.66
47.32
Magnez (mg)
11.00
22.00
Żelazo (mg)
0.41
0.82
Cynk (mg)
0.22
0.44
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z rzodkiewką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z rzodkiewką

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rzodkiewka
130 g
pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.25
Za 130 g
Sałata lodowa
200 g
1/2 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ogórek
180 g
szklarniowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
6 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
40.00