Surówka z rzodkiewką
- Rzodkiewka - pęczek (130 g)
- Sałata lodowa - 1/2 główki (200 g)
- Szczypiorek - pęczek (20 g)
- Ogórek - szklarniowy (180 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (6 g)
- Sok z cytryny (5 ml)
Przepis na surówkę z rzodkiewką krok po kroku
Rzodkiewki umyj, odetnij nać i ogonek.
Rzodkiewkę pokrój na cienkie półplasterki.
Sałatę lodową pokrój w niedużą kostkę.
Szczypiorek posiekaj.
Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.
Warzywa umieść w misce.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z rzodkiewką
Surówka z rzodkiewką to smaczny dodatek do obiadu, śniadania lub kolacji. Ta pyszna surówka jest bardzo szybka w wykonaniu i wzbogaci Twój posiłek o wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
Ten prosty przepis na surówkę z rzodkiewką wykonasz w kilka chwil. Na początku rzodkiewki umyj, odetnij nać i ogonek. Rzodkiewkę pokrój na cienkie półplasterki. Sałatę lodową pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek posiekaj. Ogórka umyj i pokrój w półplasterki. Warzywa umieść w misce. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
Jeśli wiesz już jak zrobić surówkę z rzodkiewką, to przekonaj się również, dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
Rzodkiewki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. 100 g rzodkiewek to tylko 14 kcal, dlatego powinny często gościć na naszych stołach. Są bogatym źródłem błonnika- pęczek rzodkiewek dostarczy około 3,5 g błonnika, przy czym całodzienne spożycie błonnika nie powinno być mniejsze niż 25 g na dobę. Jako warzywo nieco ostrzejsze w smaku wspomaga trawienie, szczególnie pracę wątroby, przez swoje działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Oczywiście rzodkiewki zawierają również wiele witamin np. witaminę C, A, B6 czy K.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 200 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw.
Alergeny w surówce z rzodkiewką
Lista alergenów dla surówki z rzodkiewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z rzodkiewką
Wartości odżywcze surówki z rzodkiewką
Rzodkiewki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. 100 g rzodkiewek to tylko 14 kcal, dlatego powinny często gościć na naszych stołach.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.