Przepis na surówkę z rzepy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Rzepę obierz i zetrzyj na tarce.

Pora pokrój w cienkie paseczki. Połącz z rzepą.

Warzywa dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i majonezem.

Surówka z rzepy podana w miseczce.
surówka z rzepy
Koszt przygotowania dania
4.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
44 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Surówka z rzepy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z rzepy

Surówka z rzepy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dania. Rzepa w takim wydaniu jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do obiadu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.

Przepis na surówkę z rzepy jest niezwykle prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Jej głównym składnikiem jest oczywiście rzepa. To warzywo niepozorne, jednak naprawdę smaczne. Choć w zwykle nie pojawia się na talerzach zbyt często, warto to zmienić, a ten przepis w tym pomaga. To naprawdę wspaniałe źródło wielu cennych substancji. Ponadto dostarcza naprawdę sporo błonnika, którego brakuje w nowoczesnej diecie. Błonnik nie tylko dba o prawidłowy stan układu pokarmowego, ale również krwionośnego. Korzeń rzepy jest bardzo bogaty w witaminę C, która jest potężnym przeciwutleniaczem. Rzepa jest cennym źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Można w niej znaleźć również magnez, żelazo i fosfor. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To dlatego naprawdę warto włączyć ją do diety.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z rzepy, która będzie łatwa, szybka i pyszna, to ten prosty przepis będzie wspaniałym rozwiązaniem. Wspaniale sprawdza się do obiadu, zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. To dobra opcja również dla początkujących osób. To pomysł na sałatkę z rzepy, która jest po prostu najlepsza. Do przygotowania tej surówki naprawdę nie trzeba wiele. Wystarczy tylko tarka i duża miska. W takim wydaniu rzepa jest naprawdę wspaniała. To dlatego, że otacza ją niezwykły sos na bazie majonezu i jogurtu, który tworzy z nią wspaniałą kompozycję. W tej mieszance to jogurt powinien grać główne skrzypce, gdyż jest lżejszy, ma więcej białka, a mniej nasyconego tłuszczu. Całość jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Do surówki nie potrzeba nawet dodawać dużej ilości ziół i przypraw. Rzepa charakteryzuje się słodyczą i delikatną goryczą, która wspaniale współgra z lekkim sosem. To surówka, która sprawdzi się na co dzień.

Wartości odżywcze surówki z rzepy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z rzepy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z rzepy

Lista alergenów dla surówki z rzepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

W przepisie na surówkę z rzepy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czarna rzepa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z rzepy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna rzepa
400 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Jak oceniasz przepis na surówkę z rzepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób