Surówka z pora z majonezem
- Por - 2 sztuki (200 g)
- Śmietana 18% (25 g)
- Majonez (25 g)
Przepis na surówkę z pora z majonezem krok po kroku
Pora umyć pod bieżącą wodą i osusz go. Następnie przekrój go wzdłuż, usuń korzenie oraz końce i pokrój go wpół plasterki.
Pokrojonego pora umieść na sicie i spać go wrzątkiem.
Sparzony por umieść w misce.
W szklance wymieszać śmietanę z majonezem oraz przyprawami.
Sos majonezowy dodaj do miski z porem, składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową surówkę przechowuj w lodówce.
-
Surówka z pora
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z pora i jabłka
-
Tradycyjna surówka z pora
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z pora i jabłek
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z pora i kukurydzy
-
Surówka z pora i selera
-
Surówka z marchwi i pora
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówka z pora i ogórka kiszonego
-
Surówka z młodej kapusty do grilla
-
Surówka z białej kapusty i pora
-
Sałatka z surimi i porem
-
Surówka z białej rzodkwi i pora
-
Surówki z pora
Więcej informacji na temat surówki z pora z majonezem
Surówka z pora z majonezem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się również jako osobne zdanie, które możesz podać na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Ta pyszna surówka z pora i majonezu świetnie sprawdzi się również jako danie zabierane do pracy. Przepis na surówkę porowa z majonezem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia tej surówki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: porów, śmietany 18%, majonezu, soli oraz pieprzu.
A więc jak zrobić surówkę z pora i majonezu? Wystarczy umyć pora pod bieżącą wodą, następnie osuszyć go, pokroić wzdłuż oraz usunąć korzenie. Tak przygotowanego pora należy pokroić na plasterki oraz sparzyć wrzątkiem na sicie. Z majonezu i śmietany należy przygotować sos, który powinien być doprawiony według uznania. Gotowy sos majonezowy należy wymieszać z wcześniej przygotowanym porem, a składniki wymieszać do całkowitego połączenia się. Tak przygotowaną surówkę należy przechowywać w lodówce.
Ta smaczna surówka z pora jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Por jest warzywem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierają go osoby odchudzające się. Dodatkowo jest to źródło witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nim wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Jest to również źródło związków siarki, które nadają aromat i wyrazisty ostry smak pora. Dodatkowo wykazują się właściwościami bakteriobójczymi. Spożywanie tego warzywa może wspomagać walkę z grzybami.
Podsumowując surówka porowa z majonezem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu, doskonale sprawdzi się również jako samodzielny danie serwowane na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja dla osób, które ograniczają spożywanie dań mięsnych w swojej diecie. Potrawa ta jest również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w surówce z pora z majonezem
Lista alergenów dla surówki z pora z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze surówki z pora z majonezem
Surówka z pora z majonezem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Aby danie było mniej kaloryczne możesz zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.