Surówka z pora marchewki i jabłka

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Porowa surówka z marchewką i jabłkami
Surówka z pora marchewki i jabłek
Surówka z pora, marchewki i jabłka to przepyszny pomysł na szybki i zdrowy dodatek do każdego obiadu.
Przygotowanie 15 min
140 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Por - 1 duża sztuka (270 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (90 g)
  • Jabłko - 1 duże jabłko (250 g)
  • Jogurt naturalny - 1 opakowanie (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z pora marchewki i jabłka krok po kroku

Pora poszatkuj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce.

Wymieszaj z jogurtem i dopraw.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat surówki z pora marchewki i jabłka

Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować potrzebne są zaledwie tanie, łatwo dostępne składniki oraz niecałe 15 minut spędzonego w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z pora, marchewki i jabłka, aby była smaczna i dobra jako dodatek do każdego dania, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis – na pewno będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, niezbędne do przygotowania tej surówki to jeden, spory por, dwie lub trzy marchewki, jedno duże jabłko, opakowanie jogurtu naturalnego oraz odrobina soli i pieprzu do smaku. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy, że poszatkowanego pora wymieszasz ze startym na tarce jabłkiem i marchewką (możesz je wcześniej obrać lub zetrzeć razem ze skórką), dodasz jogurt i doprawisz – to wszystko! W ten sposób powstanie szybka i przede wszystkim pyszna i zdrowa surówka, idealna do obiadu mięsnego, rybnego, a także wegetariańskiego. Wszystkie użyte do jej przygotowania składniki charakteryzują się nieco innymi walorami smakowymi, które jednak wzajemnie się dopełniają i komponują, tworząc pyszną całość. Co więcej, surówka z pora to źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego — ma więc bardzo wysoką wartość odżywczą, przez co naprawdę warto urozmaicić o nią swoją dietę. Warto też jednak zaznaczyć, że por, ze względu na swój intensywny, lekko ostry smak może powodować nasilenie zgagi u osób, które mają tendencję do występowania refluksu, dlatego w takich sytuacjach najlepiej zmniejszyć jego ilość, do takiej która będzie dobrze tolerowana. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka, który z pewnością zagości w Twojej kuchni na stałe.

Alergeny w surówce z pora marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z pora marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z pora marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Osoby z tendencją do występowania refluksu i zgagi powinny ograniczyć pora do mniejszych ilości wedle indywidualnej tolerancji, ponieważ może powodować nasilenie dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
56.33
140.82
Białko (g)
1.87
4.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.15
30.38
Węglowodany przyswajalne (g)
10.39
25.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
4.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.39
0.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
129.75
324.37
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.30
Witamina E (mg)
0.46
1.16
Retinol (µg (mcg))
0.39
0.99
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Niacyna (mg)
0.31
0.78
Foliany (µg (mcg))
28.34
70.86
Beta karoten (µg (mcg))
1344.61
3361.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
31.13
77.83
Potas (mg)
185.07
462.66
Wapń (mg)
66.12
165.30
Fosfor (mg)
50.86
127.14
Magnez (mg)
16.76
41.91
Żelazo (mg)
0.84
2.11
Cynk (mg)
0.28
0.69
Miedź (mg)
0.06
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora marchewki i jabłka 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora marchewki i jabłka

Koszt składników
9.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
270 g
1 duża sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 270 g
Marchewka
90 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jabłko
250 g
1 duże jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koszt składników
9.30