Surówka z pora i selera
- Por (80 g)
- Seler korzeniowy (70 g)
- Jabłko (160 g)
- Majonez (25 g)
- Jogurt naturalny (25 ml)
- Koperek (20 g)
Przepis na surówkę z pora i selera krok po kroku
Pora pokrój w półplasterki, jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, a selera zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj.
Do miski dodaj jogurt i majonez i dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z pora
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z pora i jabłka
-
Tradycyjna surówka z pora
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z pora i jabłek
-
Surówka z pora z majonezem
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z pora i kukurydzy
-
Surówka z marchwi i pora
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówka z pora i ogórka kiszonego
-
Surówka z młodej kapusty do grilla
-
Surówka z białej kapusty i pora
-
Sałatka z surimi i porem
-
Surówka z białej rzodkwi i pora
-
Surówki z pora
Więcej informacji na temat surówki z pora i selera
Surówka z pora i selera jest bardzo prosta w wykonaniu. Składniki, jakich potrzebujesz, żeby ją przygotować to seler korzeniowy, por, jabłko, jogurt i majonez oraz przyprawy. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z pora i selera. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście sprawdzi się także u osób zdrowych. Jeżeli użyjesz wegańskiego jogurtu i majonezu, to surówka będzie również wegańska. Żeby zrobić tę surówkę, zaczynamy od umycia i pokrojenia na półplasterki pora. Mycie pora jest ważne, jeżeli nie chcesz mieć w surówce piasku. Robi się to, krojąc pora wzdłuż na pół i następnie pod bieżącą wodą odchyla warstwy pora, aby z każdej wypłukać ewentualny piasek. Przy surówkach mycie jest bardzo ważne, ponieważ jemy składniki na surowo, więc nie pozbędziemy się zanieczyszczeń przez gotowanie. Następnie przechodzimy do obrania selera i jabłka i starcia ich na tarce. W misce mieszamy pora ze startym selerem i jabłkiem i dodajemy jogurt, majonez i szczyptę pieprzu. Jest to sprawdzony przepis, a surówka wychodzi naprawdę smaczna. Dokładny przepis na surówkę z pora i selera znajdziesz powyżej.
Alergeny w surówce z pora i selera
Lista alergenów dla surówki z pora i selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze surówki z pora i selera
Surówka z pora i selera to dobry dodatek do obiadu dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.