Surówka z pora i kukurydzy
- Por - 2 małe sztuki (200 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Śmietana 18% (25 g)
- Majonez light (25 g)
Przepis na surówkę z pora i kukurydzy krok po kroku
Pora umyj i osusz.
Następnie pokrój go w piórka, oprócz solą i odstaw na godzinę, aby puścił wodę i zmiękł.
Kukurydzę odsącz z zalewy, włóż ją do miski i dodaj do niej pokrojonego pora.
Śmietanę wymieszaj z majonezem. Do sosu dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Sos majonezowy dodaj do kukurydzy i pora, składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.
-
Surówka z pora
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z pora i jabłka
-
Tradycyjna surówka z pora
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z pora i jabłek
-
Surówka z pora z majonezem
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z pora i selera
-
Surówka z marchwi i pora
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówka z pora i ogórka kiszonego
-
Surówka z młodej kapusty do grilla
-
Surówka z białej kapusty i pora
-
Sałatka z surimi i porem
-
Surówka z białej rzodkwi i pora
-
Surówki z pora
Więcej informacji na temat surówki z pora i kukurydzy
Surówka z pora i kukurydzy to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Surówka ta sprawdzi się również jako samodzielne danie podawane na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonały dodatek do dań mięsnych oraz bezmięsnych. Przepis na surówkę z pora i kukurydzy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do jej zrobienia to: białej części pora, kukurydza konserwowa, śmietana 18%, majonez, sól oraz pieprz.
A więc jak zrobić surówkę z pora i kukurydzę? Wystarczy że oczyścisz pora i pokroić go w piórka. Następnie odsączyć z kukurydzą z zalewy i włożysz ją do miski razem z porem. Ze śmietany i majonezu musisz przygotować sos, który dodasz do surówki i dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Tak przygotowaną surówkę najlepiej przechować w lodówce. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Produkty spożywcze użyte do przygotowania surówki bogate są w składniki mineralne oraz witaminy. Pamiętaj jednak że większość produktów jest przetworzona, dlatego Surówka powinna występować w twojej kuchni sporadycznie. Ta pyszna sałatka jest doskonałym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego, dlatego może być włączona w diecie osób chorujących na anemię. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej przyswajalne, dlatego warto włączyć do diety również produkty pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując ta smaczna surówka z pora i kukurydzy to dobra propozycja na dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzi się również jako samodzielny danie serwowane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Potrawa ta jest dość kaloryczna, dlatego osoby odchudzające się powinny uważać z jej ilością w diecie – ewentualnie zmodyfikować produkty użyte do jej przygotowania. Aby ograniczyć kaloryczność potrawy można zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny. Dodatkowo surówka ta świetnie sprawdzi się w diecie osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego.
Alergeny w surówce z pora i kukurydzy
Lista alergenów dla surówki z pora i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze surówki z pora i kukurydzy
Surówka z pora i kukurydzy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.