Surówka z papryki
- Papryka czerwona (140 g)
- Papryka żółta (140 g)
- Papryka zielona (70 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na surówkę z papryki krok po kroku
Umyj papryki i usuń gniazda nasienne.
Pokrój papryki w nieduże paski.
Cebulę obierz i umyj.
Przekrój cebulę na pół i pokrój w piórka. Wrzuć do papryk.
Warzywa posól i polej octem (wg uznania). Wymieszaj i pozostaw na pół godziny.
Po tym czasie odlej sok, który powstał, dodaj oliwę, świeżą natkę pietruszki posiekaną drobno.
Dopraw surówkę do smaku.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z papryki
To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym pomysłem na każdą okazję. Przepis na surówkę z papryki jest bardzo kolorowy. Jest to smaczny dodatek do potraw, który ma ogromną ilość witaminy C. Jest zrobiona tylko z kilku warzyw oraz z oliwy z oliwek i przypraw. To sprawia, że jest to dobry pomysł na bombę witaminową. Sprawdź, jak zrobić surówkę z papryki do obiadu i nie tylko. Pyszna, szybka i łatwa warzywna przekąska, która robi się w kilka minut.
Surówka z papryki to prosty przepis na warzywny dodatek zrobiony z papryką czerwoną, zieloną, żółtą, a także z cebulą. Surówka z papryki oraz cebuli jest chrupiąca i smaczna, a jej wygląd zachęca do jedzenia. Jest łatwa, zdrowa, kolorowa, a do tego wegańska. Posiada dodatek oliwy z oliwek, a nie sosu na bazie nabiału. Różne kolory sprawiają, że surówka wygląda super, a ponadto jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Jak zrobisz surówkę z papryki, będzie pysznym składnikiem wielu potraw. Pasuje nie tylko do dania głównego, ale sprawdzi się na przykład jako warzywny dodatek do mięs na zimno lub na gorąco. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza na grillu. Dobrze się komponuje także z pieczonym pieczywem i serem żółtym.
Pyszna surówka z papryki czerwonej, zielonej i żółtej to doskonały pomysł na ciekawy dodatek na obiad. Surówka z papryki może być także prostym przepisem na znakomitą przekąskę na grilla lub imprezę. Jak zrobić surówkę z papryki? Robi się ją szybko i łatwo. Przygotuj sobie warzywa. Najlepiej do przepisu na surówkę z papryki użyć papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Możesz oczywiście wybrać takie, jakie chcesz. Z papryk należy usunąć gniazda nasienne i dobrze je oczyścić. Umyte papryki pokrój w nieduże paski. Obraną i umytą cebulę pokrój w piórka i wrzuć do papryki. Dodaj sól oraz ocet, zamieszaj i odstaw na pół godziny. Warzywa powinny puścić sok i trochę zmięknąć. Po 30 minutach odlej wodę, która wydzieliła się z warzyw. Dodaj oliwę, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku solą lub octem, by była dobra w smaku.
*Warto odstawić warzywa z solą i octem po to, by puściły sok i lekko zmiękły. Nie musisz jednak odstawiać surówki, jeśli nie chcesz lub brakuje Ci czasu. Będzie równie dobra, gdy podasz ją od razu.
*Jeżeli nie masz oliwy z oliwek, przepis na surówkę z papryki możesz zrobić z użyciem oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Olej lniany też będzie dobry, ale ma specyficzny smak, który nie każdemu smakuje.
Alergeny w surówce z papryki
Lista alergenów dla surówki z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z papryki
Wartości odżywcze surówki z papryki
Surówka jest bogata w witaminę C. To źródło także wielu innych witamin i minerałów. Jest zdrowa i nie zawiera dużo kilokalorii. Przepis jest wegański i ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.