Surówka z ogórków kiszonych

Opublikowano: 28.06.2021 r., 22:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z ogórków kiszonych podana w małej eleganckiej miseczce.
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych świetnie sprawdzi się do obiadu. Jest naprawdę pyszna i pełna aromatu, dlatego zmieni każde, nawet najnudniejsze danie w coś pysznego.
Przygotowanie 10 min
136 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ogórki kiszone 6 szt (360 g)
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Jabłko 1/2 szt (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych krok po kroku

Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć je do miski.

Jabłko obierz i pokój w drobną kostkę, połącz z ogórkami.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.

Do miseczki dodaj olej i dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z ogórków kiszonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat surówki z ogórków kiszonych

Surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do drugich dań. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealnie pasuje do dań z grilla. Ze względu na dość spory dodatek cebuli jest ostra, dlatego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych dań. To bardzo łatwy sposób na zwiększenie w swoim menu ilości dobrych dla zdrowia kiszonek.

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych jest niesamowicie łatwy i na pewno poradzą sobie z nim wszyscy, nawet początkujący kucharze. Aby otrzymać ta surówkę wystarczy tylko posiekać warzywa i stworzyć bardzo łatwy sos na bazie oliwy. Ta surówka jest tak dobra, że nie potrzebuje większej ilości dodatków.

Warzywa podane w taki sposób świetnie sprawdzi się do obiadu. Jest pełna zdrowych i smacznych warzyw. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi.

Ta surówka robiona jest z dodatkiem cebuli. Można wybrać do niej białą cebulę, szalotki albo czerwoną. Można też pomieszać je razem. Ze względu na dodatek cebuli surówka jest dość ostra dlatego nie sprawdzi się dobrze dla dzieci. Jeżeli chce się ją podawać najmłodszym warto zrezygnować z tego warzywa i zamienić je na odrobinę szczypiorku, który również dodaje pikantnego smaku, jednak jest znacznie łagodniejszy dla podniebienia i żołądka.

Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych, która będzie niezwykle smaczna i pełna pysznych warzyw, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi z niego wspaniały dodatek do drugiego dania, który zachwyca swoim ostrym i pysznym smakiem. W tym wydaniu górki kiszone są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Za pyszny smak odpowiada tez dodatek jabłka, które w fantastyczny sposób łagodzi całą kompozycję smakową.

To prosta i szybka sałatka obiadowa, która wspaniale komponuje się z mięsem.

Alergeny w surówce z ogórków kiszonych

Lista alergenów dla surówki z ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z ogórków kiszonych

Wartości odżywcze surówki z ogórków kiszonych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy sposób na surówkę. Kiszonki są żywnością probiotyczną, która dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
85.07
136.96
Białko (g)
0.48
0.77
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
5.33
8.58
Węglowodany przyswajalne (g)
3.93
6.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
7.13
11.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
9.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.10
8.20
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.26
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A (µg (mcg))
6.00
9.66
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.28
3.67
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.08
1.75
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.04
0.07
Foliany (µg (mcg))
5.40
8.69
Beta karoten (µg (mcg))
48.93
78.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
676.70
1089.48
Potas (mg)
60.81
97.91
Wapń (mg)
6.26
10.07
Fosfor (mg)
15.95
25.69
Magnez (mg)
5.26
8.46
Żelazo (mg)
0.33
0.53
Cynk (mg)
0.06
0.09
Miedź (mg)
0.06
0.10
Mangan (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z ogórków kiszonych 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z ogórków kiszonych

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
360 g
6 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 360 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Jabłko
90 g
1/2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Koszt składników
29.50