Surówka z ogórków kiszonych
- Ogórki kiszone - 6 szt (360 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Jabłko - 1/2 szt (90 g)
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych krok po kroku
Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć je do miski.
Jabłko obierz i pokój w drobną kostkę, połącz z ogórkami.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.
Do miseczki dodaj olej i dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do drugich dań. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealnie pasuje do dań z grilla. Ze względu na dość spory dodatek cebuli jest ostra, dlatego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych dań. To bardzo łatwy sposób na zwiększenie w swoim menu ilości dobrych dla zdrowia kiszonek.
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych jest niesamowicie łatwy i na pewno poradzą sobie z nim wszyscy, nawet początkujący kucharze. Aby otrzymać ta surówkę wystarczy tylko posiekać warzywa i stworzyć bardzo łatwy sos na bazie oliwy. Ta surówka jest tak dobra, że nie potrzebuje większej ilości dodatków.
Warzywa podane w taki sposób świetnie sprawdzi się do obiadu. Jest pełna zdrowych i smacznych warzyw. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi.
Ta surówka robiona jest z dodatkiem cebuli. Można wybrać do niej białą cebulę, szalotki albo czerwoną. Można też pomieszać je razem. Ze względu na dodatek cebuli surówka jest dość ostra dlatego nie sprawdzi się dobrze dla dzieci. Jeżeli chce się ją podawać najmłodszym warto zrezygnować z tego warzywa i zamienić je na odrobinę szczypiorku, który również dodaje pikantnego smaku, jednak jest znacznie łagodniejszy dla podniebienia i żołądka.
Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych, która będzie niezwykle smaczna i pełna pysznych warzyw, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi z niego wspaniały dodatek do drugiego dania, który zachwyca swoim ostrym i pysznym smakiem. W tym wydaniu górki kiszone są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Za pyszny smak odpowiada tez dodatek jabłka, które w fantastyczny sposób łagodzi całą kompozycję smakową.
To prosta i szybka sałatka obiadowa, która wspaniale komponuje się z mięsem.
Alergeny w surówce z ogórków kiszonych
Lista alergenów dla surówki z ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z ogórków kiszonych
Wartości odżywcze surówki z ogórków kiszonych
To zdrowy sposób na surówkę. Kiszonki są żywnością probiotyczną, która dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.
Energia i białka
(161g)
Węglowodany
(161g)
Tłuszcze
(161g)
Witaminy
(161g)
Składniki mineralne
(161g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.