Przepis na surówkę z ogórka zielonego krok po kroku
- Ogórek 250 g 3 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Koperek 30 g 1 garść
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Sok z cytryny 10 ml 1 łyżka
Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny.
Ogórek obierz ze skóry i pokrój w cienkie paski.
Wymieszaj ogórki z pokrojoną cebulą i sosem.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, obficie posyp posiekanym koperkiem.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Ogórki po cygańsku
-
Ogórki na ostro
-
Ogórki z gyrosem
-
Ogórki po kaszubsku
-
Przetwory z ogórków

(liczba kalorii)
Surówka z ogórka zielonego - cechy przepisu
Więcej o surówce z ogórka zielonego
Surówka z ogórka zielonego z cebulą to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.
Surówkę możesz przygotować z długiego ogórka zielonego lub z ogórka gruntowego, sprawdzi się ona, także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.
Główny składnik całej surówki, jakim są ogórki to niskokaloryczne warzywo pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Ogórki są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Surówka z ogórków może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz pomidory lub inne swoje ulubione warzywa.
Zatem poznaj mój przepis na surówkę z ogórka zielonego.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe warzywa, takie jak: ogórki, cebula, oliwa z oliwek, sok z cytryny i koperek. Dodatkowo podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.
Wystarczy, że ogórki pokroisz w cienkie plastry lub kostkę, a cebulę w pióra i całość wymieszasz. Nie zapominaj o przyprawach, zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz.
Całość polej oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i obficie posyp posiekanym koperkiem.
Surówkę możesz podawać, także z dipem na bazie jogurtu naturalnego, wystarczy, że wymieszasz go z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.
Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.
Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z zielonego ogórka, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj ją samodzielnie. Będzie to świetny pomysł na dodatek do obiadu.
Wartości odżywcze surówki z ogórka zielonego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w surówce z ogórka zielonego
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na surówkę z ogórka zielonego
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z ogórka zielonego
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z ogórka zielonego
Lista alergenów dla surówki z ogórka zielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z ogórka zielonego