Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta z koperkiem w misce.
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z młodej kapusty z koperkiem to doskonała opcja dla każdego, kto kocha proste dodatki do dań głównych o wspaniałym smaku. Jest szybka i bardzo smaczna.
Przygotowanie 10 min
170 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała (500 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Ocet winny (30 ml)
  • Koperek (45 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska, miseczka, szatkownica

Przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem krok po kroku

Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

W miseczce zmieszaj oliwę z octem i sokiem z cytryny.

Do sosu dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.

Surówkę wymieszaj z sosem, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem to doskonała opcja dla każdego, kto kocha proste dodatki do dań głównych o wspaniałym smaku. Jest szybka i bardzo smaczna. Wspaniale nadaje się nie tylko do dań mięsnych, ale również wegetariańskich. Można ją zrobić z dwóch produktów, które łatwo znaleźć w każdym większym sklepie. Koperek idealnie komponuje się z lekko gorzkawym smakiem młodej kapusty. Całość jest świeża i delikatna.

Przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż jej przyrządzenie jest nieskomplikowane i zajmuje maksymalnie 10 minut. Nie potrzeba do niej żadnych specjalistycznych sprzętów, jednak przyda się szatkownica do warzyw, która znacznie ułatwia szybsze krojenie. Dzięki temu całość zabiera znacznie mniej czasu. Podczas obróbki wstępnej warto pamiętać o usunięciu dwóch pierwszych liści, które zwykle są uszkodzone i najbardziej brudne.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować surówkę z młodej kapusty z koperkiem, która będzie pyszna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. W tym dodatku stawia się na dwa składniki, kapustę i koperek. Koperek to przyprawa, która gości w kuchni polskiej od dawna. Używa się jej nie tylko jako dodatek do ziemniaków z wody, ale również do zupy, czy sałatek. W surówkach komponuje się najlepiej, pozwala wnieść do nich naprawdę dużo świeżości i lekkości. Koperek jest przyprawą lekkostrawną, dlatego spokojnie może gościć w daniach również dla dzieci. Kapusta natomiast jest doskonałym źródłem witaminy C, a dzięki temu, że nie poddaje się jej żadnej obróbce termicznej, to można w pełni wykorzystać jej potencjał. Dostarcza również sporo potasu, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, ale również mięśniowego. To dobre źródło siarki, która niezbędna jest do zachowania zdrowia skóry i włosów. Ta surówka to doskonały pomysł na przemycenie większej ilości młodej kapusty do swojego menu. Idealnie nadaje się do obiadu, gdyż podkreśla smak każdego dania. Ten przepis podpowie ci jak zrobić surówkę z młodej kapusty, która jest najlepsza.

Alergeny w surówce z młodej kapusty z koperkiem

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty z koperkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
105.93
170.55
Białko (g)
1.24
1.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
5.14
8.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.05
4.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
9.46
15.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
2.58
Tłuszcze nienasycone (g)
7.86
12.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.86
11.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
1.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A (µg (mcg))
30.81
49.60
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
34.90
56.19
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.46
2.34
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.08
Niacyna (mg)
0.29
0.47
Foliany (µg (mcg))
44.11
71.01
Beta karoten (µg (mcg))
32.57
52.44
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
18.64
30.02
Potas (mg)
188.36
303.25
Wapń (mg)
46.03
74.11
Fosfor (mg)
25.26
40.66
Magnez (mg)
13.47
21.68
Żelazo (mg)
0.89
1.43
Cynk (mg)
0.21
0.33
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty z koperkiem 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty z koperkiem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
34.00