Surówka z młodej kapusty i ogórka
- Kapusta biała - 1/4 dużej sztuki (500 g)
- Ogórek - 1 sztuka (180 g)
- Marchewka - 3 sztuki (140 g)
- Koperek - 1 łyżka (5 g)
- Pietruszka - 1 łyżka (5 g)
- Majonez light - 2 łyżki (20 g)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
- Miód - 1 łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny - 1/2 cytryny (20 ml)
Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka krok po kroku
Warzywa umyj, a marchewkę dodatkowo obierz.
Poszatkuj kapustę.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę i ogórka.
Posiekaj świeże zioła.
W małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, miód i sok z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dopraw solą i pieprzem.
Odstaw surówkę na 30 minut przed podaniem, by kapusta delikatnie zmiękła.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty i ogórka
Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka potrzebujesz połowę małej główki kapusty, zielonego ogórka szklarniowego, 3-4 marchewki, koperek, pietruszkę. Sos do sałatki powstanie z majonezu, miodu, musztardy i soku z cytryny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z młodej kapusty i ogórka, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.
W kilku krokach pokazujemy jak zrobić, by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce ogórka i marchewkę. Kapustę poszatkuj na drobne kawałki. Posiekaj koperek i zieloną pietruszką. W miseczce wymieszaj majonez z musztardą i miodem, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około pół godziny, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą. Jeśli chcesz, możesz wymienić ogórek zielony szklarniowy, na 6 małych ogórków gruntowych.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dodatek ziół takich jak koperek czy natka pietruszki to nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale również bardzo dobre źródło witaminy C. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw.
Alergeny w surówce z młodej kapusty i ogórka
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty i ogórka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.