Surówka z młodej kapusty
- Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na surówkę z młodej kapusty krok po kroku
Kapustę umyj, osusz, drobno posiekaj i włóż do miski.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.
Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do warzyw.
Koper posiekaj i dodaj do miski.
Do warzyw dodaj oliwę sok z cytryny, całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z marchewki i selera
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale komponuje się z różnymi mięsami, rybami czy warzywnymi kotletami. Świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, ponieważ do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla - mięso z rusztu doskonale dopełni smakiem tą pyszną surówkę z młodej białej kapusty. Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo prosty, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, kto nie posiada dużego doświadczenia kulinarnego. Ta pyszna surówka z koperkiem jest szybka w przygotowaniu i produkty potrzebne do jej przygotowania są przystępne cenowo, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. A więc jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przygotuj kapustę białą, cebulę, marchew, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz koperek. Kapustę drobno początku, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach taki. Wszystkie produkty włóż do jednej miseczki i wymieszaj z poszatkowanym koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, dlatego powinniśmy włączyć tą surówkę do diety szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności. Kapusta jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, K, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. Dodatkowo spożywanie kapusty pozytywnie wpływa na stan naszych włosów.
Podsumowując surówka z młodej białej kapusty to idealny dodatek do dań obiadowych oraz dań z grilla. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej. Będzie dobrym rozwiązaniem rownież na diecie bezglutenowej, ponieważ żaden z produktów nie posiada w swoim składzie glutenu. Osoby na diecie redukcyjnej również powinny wypróbować naszego przepisu, ponieważ jest to potrawa niskokaloryczna oraz dostarczy nam wielu cennych składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w surówce z młodej kapusty
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z młodej kapusty
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.