Przepis na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą krok po kroku
- Ogórki kiszone 300 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Musztarda 100 g
Ogórki pokrój w plastry, a cebulę w pióra.
Wymieszaj warzywa w miseczce, dopraw całość do smaku.
Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i polej surówkę.
Podawaj do dań obiadowych lub grilla.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Ogórki po cygańsku
-
Ogórki na ostro
-
Ogórki z gyrosem
-
Ogórki po kaszubsku
-
Przetwory z ogórków

(liczba kalorii)
Surówka z kiszonych ogórków z musztardą - cechy przepisu
Więcej o surówce z kiszonych ogórków z musztardą
Surówka z kiszonych ogórków z musztardą to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.
Tradycyjna surówka z kiszonych ogórków z cebulą świetnie sprawdzi się także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.
Główny składnik całej surówki, jakim są ogórki kiszone to niskokaloryczne warzywo pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Ogórki są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Zachęcam, by jak najczęściej sięgać po dodatek kiszonek. Są one cenne dla naszej mikroflory jelitowej.
Surówka z ogórków kiszonych może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz pomidory lub inne swoje ulubione warzywa.
Zatem poznaj mój przepis na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw, takich jak: ogórki kiszone, cebula, oliwa z oliwek i musztarda. Dodatkowo podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.
Wystarczy, że ogórki pokroisz w cienkie plastry lub kostkę, a cebulę w pióra i całość wymieszasz. Nie zapominaj o przyprawach, zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz.
Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek i tak przygotowanym dipem polej surówkę po całości i ponownie wymieszaj.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.
Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.
Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z ogórków, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj pyszny dodatek do wielu dań. Z całą pewnością wyjdzie bardzo dobra w smaku.
Wartości odżywcze surówki z kiszonych ogórków z musztardą
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w surówce z kiszonych ogórków z musztardą
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z kiszonych ogórków z musztardą
Lista alergenów dla surówki z kiszonych ogórków z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda