Surówka z kiszonych ogórków z musztardą

Opublikowano: 24.02.2022 r., 16:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surówka z kiszonych ogórków z musztardą
Surówka z kiszonych ogórków z musztardą
Pyszna surówka z wykorzystaniem ogórków kiszonych to doskonały pomysł na dodatek do wielu dań obiadowych.
Przygotowanie 10 min
112 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ogórki kiszone (300 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą krok po kroku

Ogórki pokrój w plastry, a cebulę w pióra.

Wymieszaj warzywa w miseczce, dopraw całość do smaku.

Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i polej surówkę.

Podawaj do dań obiadowych lub grilla.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z kiszonych ogórków z musztardą

Surówka z kiszonych ogórków z musztardą to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.

Tradycyjna surówka z kiszonych ogórków z cebulą świetnie sprawdzi się także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.

Główny składnik całej surówki, jakim są ogórki kiszone to niskokaloryczne warzywo pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Ogórki są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Zachęcam, by jak najczęściej sięgać po dodatek kiszonek. Są one cenne dla naszej mikroflory jelitowej.

Surówka z ogórków kiszonych może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz pomidory lub inne swoje ulubione warzywa.

Zatem poznaj mój przepis na surówkę z kiszonych ogórków z musztardą.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw, takich jak: ogórki kiszone, cebula, oliwa z oliwek i musztarda. Dodatkowo podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.

Wystarczy, że ogórki pokroisz w cienkie plastry lub kostkę, a cebulę w pióra i całość wymieszasz. Nie zapominaj o przyprawach, zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz.

Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek i tak przygotowanym dipem polej surówkę po całości i ponownie wymieszaj.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.

Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z ogórków, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj pyszny dodatek do wielu dań. Z całą pewnością wyjdzie bardzo dobra w smaku.

Alergeny w surówce z kiszonych ogórków z musztardą

Lista alergenów dla surówki z kiszonych ogórków z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z kiszonych ogórków z musztardą

na 100g gotowej potrawy

Surówka świetnie będzie pasować jako dodatek do dań obiadowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
75.32
112.98
Białko (g)
1.20
1.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.04
6.06
Węglowodany przyswajalne (g)
2.23
3.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
2.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.43
9.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
2.48
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
7.17
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.13
6.20
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
0.97
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
6.42
9.62
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.04
3.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.94
1.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.13
0.19
Foliany (µg (mcg))
5.47
8.21
Beta karoten (µg (mcg))
51.89
77.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
893.32
1339.98
Potas (mg)
68.92
103.39
Wapń (mg)
16.28
24.42
Fosfor (mg)
33.77
50.66
Magnez (mg)
13.21
19.81
Żelazo (mg)
0.60
0.90
Cynk (mg)
0.16
0.25
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonych ogórków z musztardą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kiszonych ogórków z musztardą

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Koszt składników
31.00