Surówka z kiszonej kapusty
Opublikowano: 19.04.2021 r.
Kapusta kiszona, marchewka, jabłko oraz cebula to główne składniki tej prostej i smacznej surówki. Połączenie kwasowego smaku kiszonej kapusty z lekką słodyczą marchewki i jabłka, a także odrobiną ostrości cebuli, sprawia, że surówka ma wyjątkowy smak. Dodatkiem jest olej rzepakowy, który dodaje całości delikatnej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 250 g
- Marchewka - 170 g (1 duża sztuka)
- Jabłko - 100 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrojoną kapustę włóż do miski.
- Marchew i jabłko obierz i potakuj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodaj do kapusty.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.
- Do warzyw dodaj olej rzepakowy, sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.