Surówka z kapusty włoskiej
- Kapusta włoska (200 g)
- Marchewka - 1 marchewka (60 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 4 łyżeczki (16 g)
- Majonez light - 2 łyżki (50 g)
Przepis na surówkę z kapusty włoskiej krok po kroku
Kapustę pokrój na drobne kawałki.
Usuń twarde części.
Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a koperek drobno posiekaj.
Składniki dodaj do kapusty.
Warzywa dokładnie połącz z majonezem i przyprawami.
Surówkę schłodź przed podaniem.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z marchewki i selera
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kapusty włoskiej
Pyszna surówka z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Kapusta włoska z warzywami, majonezem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego, i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dodatek możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej? Przygotowanie jej jest proste. Na początku kapustę włoską pokrój na drobne kawałki. Usuń twarde części. Marchewkę zetrzyj na tarce, a koperek drobno posiekaj. Składniki dodaj do miski z kapustą. Warzywa dokładnie połącz z majonezem i przyprawami. Surówkę powinniśmy schłodzić przed podaniem.
Przepis na surówkę z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z marchewki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania się. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG=30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej.
Dobra surówka z kapusty włoskiej posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa w przygotowaniu oraz smaczna. Sprawdzi się także jako dodatek do posiłków na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w surówce z kapusty włoskiej
Lista alergenów dla surówki z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze surówki z kapusty włoskiej
Surówka jest z dodatkiem majonezu, który jest bogaty w tłuszcz, dlatego warto wybierać wersję light lub zamienić na oliwę z oliwek.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.