Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
- Kapusta pekińska - 1 sztuka (550 g)
- Marchewka - 3-4 sztuki (150 g)
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret krok po kroku
Wierzchnie liście kapusty obierz i wyrzuć.
Pozostałe liście oberwij i umyj. Osusz ręcznikiem papierowym.
Na desce posiekaj kapustę, tak by kawałki nie były zbyt długie i wrzuć do miski.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty.
Jabłko umyj i bez obierania zetrzyj na tarce. Dodaj do pozostałych warzyw i dodaj łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania sosu.
W miseczce lub kubku połącz ze sobą oliwę, musztardę, pozostały sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Wlej do warzyw i wymieszaj dokładnie.
Odstaw na 4-5 minut przed podaniem.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret potrzebujesz 0,5 kg kapusty, jabłka i marchewek. Domowy sos winegret powstanie z oliwy, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tę surówkę to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobry i zdrowy dodatek do dań głównych. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.
W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku poszatkuj kapustę i zetrzyj na tarce marchewki i jabłko. Wrzuć je do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj dokładnie oliwę z musztardą, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy organizm będzie w stanie wyciągnąć z warzyw jeszcze więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, D, E i K. Nawet prosty i szybki przepis wystarczy, by organizm dostał wszystko, co potrzebuje.
Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy organizm będzie w stanie wyciągnąć z warzyw jeszcze więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, D, E i K. Nawet prosty i szybki przepis wystarczy, by organizm dostał wszystko, co potrzebuje.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.