Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
- Kapusta pekińska - pół małej główki (400 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Kukurydza konserwowa - pół puszki (200 g)
Przepis na surówka z kapusty pekińskiej z olejem krok po kroku
Poszatkuj drobno kapustę i umieść w misce.
Dodaj do niej kukurydzę.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, umieść ją w misce.
Dodaj posiekany koper i szczypior.
Dopraw solą, cukrem i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej z olejem
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Łatwa i szybka do zrobienia surówka jest bardzo zdrowa i pyszna. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z olejem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do przygotowania surówki do obiadu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, koper, olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z olejem? Poszatkuj drobno kapustę i umieść w misce. Dodaj do niej kukurydzę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, umieść ją w misce. Dodaj posiekany koper i szczypior. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.
Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, można ją kupić w każdym sklepie przez cały rok. Kapusta jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju zarodka ludzkiego. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując dobra surówka z kapusty pekińskiej z olejem doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Surówka może być przechowywana w lodówce przez około 2 dni. Surówka dobrze nadaje się także jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi.
Alergeny w surówką z kapusty pekińskiej z olejem
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z olejem
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to doskonałe danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Surówka jest ponadto bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.