Surówka z kapusty pekińskiej z olejem

Opublikowano: 15.12.2021 r., 14:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta pekińska w białej misce
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest szybka do przygotowania i zrobisz ją z ogólnodostępnych składników.
Przygotowanie 10 min
191 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta pekińska - pół małej główki (400 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Kukurydza konserwowa - pół puszki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówka z kapusty pekińskiej z olejem krok po kroku

Poszatkuj drobno kapustę i umieść w misce.

Dodaj do niej kukurydzę.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, umieść ją w misce.

Dodaj posiekany koper i szczypior.

Dopraw solą, cukrem i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej z olejem

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Łatwa i szybka do zrobienia surówka jest bardzo zdrowa i pyszna. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z olejem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do przygotowania surówki do obiadu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, koper, olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z olejem? Poszatkuj drobno kapustę i umieść w misce. Dodaj do niej kukurydzę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, umieść ją w misce. Dodaj posiekany koper i szczypior. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, dodaj olej i wymieszaj.

Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, można ją kupić w każdym sklepie przez cały rok. Kapusta jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju zarodka ludzkiego. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując dobra surówka z kapusty pekińskiej z olejem doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Surówka może być przechowywana w lodówce przez około 2 dni. Surówka dobrze nadaje się także jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi.

Alergeny w surówką z kapusty pekińskiej z olejem

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z kapusty pekińskiej z olejem

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z olejem

na 100g gotowej potrawy

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to doskonałe danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Surówka jest ponadto bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
106.41
191.54
Białko (g)
1.41
2.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
6.53
11.75
Węglowodany przyswajalne (g)
5.26
9.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
8.89
16.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
1.26
Tłuszcze nienasycone (g)
8.19
14.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
10.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.45
4.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
145.01
261.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
51.51
92.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.57
98.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
86.35
155.44
Potas (mg)
204.77
368.59
Wapń (mg)
54.97
98.94
Fosfor (mg)
33.40
60.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.52
29.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
1.25
Cynk (mg)
0.29
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej z olejem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej z olejem

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
400 g
pół małej główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Papryka czerwona
200 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Kukurydza konserwowa
200 g
pół puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
27.50