Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Opublikowano: 09.11.2021 r., 14:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa surówka z warzywami
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Pomysł na pyszną surówkę, która sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, lunch ale także jako dodatek do obiadu dla Ciebie i Twojej rodziny.
Przygotowanie 15 min
87 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta pekińska - 1/2 sztuki (250 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
  • Ogórki kiszone - 4 sztuki (100 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1/2 opakowania (90 g)
  • Majonez - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka krok po kroku

Kapustę pekińską umyj i dokładnie osusz.

Posiekaj kapustę i włóż do miski.

Dodaj kukurydzę z puszki, pokrojone ogórki i cebulę pokrojoną w pióra.

Wymieszaj dokładnie surówkę i dopraw do smaku.

Jogurt wymieszaj z majonezem i dodaj do surówki.

Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka to idealny dodatek do obiadu. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie kapustę pekińską małą lub połowę dużej, kukurydzę, najlepiej sprawdzi się ta z puszki, ogórki kiszone, cebula czerwona, która nada surówce dodatkowych kolorów ale także składników odżywczych. Cebula ma działanie antywirusowe i antybakteryjne dlatego warto dodawać ją do wielu dań na ciepło i zimno, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski, dodaj kukurydzę, cebulę pokrojoną w pióra i drobno pokrojone ogórki.

I tak naprawdę to cały przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka.

Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do obiadu.

Surówka jest bardzo dobra i smaczna, będzie pasować idealnie do ciepłych dań mięsnych ale także do makaronów z warzywami czy pieczonego mięsa z sosem i ziemniakami. Ten prosty przepis zapewni idealne zwieńczenie całej potrawy. Dodatkowo ta pyszna i szybka surówka to bogactwo witamin. Znajdziesz w niej wiele składników odżywczych takich jak siarka, fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. A także antyoksydanty, czyli witaminy A,C,E, które wpływają na wzmocnienie naszej odporności i spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest spożywanie minimum dwa razy dziennie warzyw i owoców. Surówka przygotowana samodzielnie jest najlepsza, ponieważ doskonale wiesz co się w niej znajduje.

Do gotowej surówki możesz przygotować domowy dip, który będzie idealnie do niej pasował. Wystarczy, że jogurt naturalny wymieszasz z odrobiną majonezu.

W warunkach domowych nie musisz tego robić, przez co uszczuplisz surówkę z niepotrzebnych kalorii. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka masz idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie zapisz ten przepis, wrócisz do niego nie raz.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

na 100g gotowej potrawy

Zamiast dodatku majonezu do jogurtu możesz przygotować domowy sos czosnkowy mieszając jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
54.50
87.20
Białko (g)
1.73
2.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
7.65
12.24
Węglowodany przyswajalne (g)
6.66
10.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
2.36
3.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
0.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
2.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
0.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
2.04
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 1,5% tłuszczu.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.82
2.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
76.75
122.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.78
26.85
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.05
3.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
0.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.12
56.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
893.22
1429.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
274.28
438.84
Potas (mg)
145.47
232.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.32
94.91
Fosfor (mg)
42.14
67.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.76
20.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
0.66
Cynk (mg)
0.32
0.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
250 g
1/2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki kiszone
100 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
90 g
1/2 opakowania
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
23.80