Surówka z kapusty pekińskiej i pora
- Kapusta pekińska - pół małej głowki (500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (250 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Majonez (200 g)
- Por (150 g)
Przepis na surówka z kapusty pekińskiej i pora krok po kroku
Posiekaj drobno kapustę pekińską.
Pora pokrój w półksiężyce.
Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Umieść warzywa w misce razem z kukurydzą, dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez, wymieszaj.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Łatwa do zrobienia surówka dobra jest do spożycia od razu po przygotowaniu. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do przygotowania surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, por, kukurydza, marchew, majonez, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora? Posiekaj drobno kapustę pekińską. Pora pokrój w półksiężyce. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w misce razem z kukurydzą, dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez, wymieszaj.
Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, dostępnym w sprzedaży w każdym sklepie. Kapusta jest bardzo wdzięcznym produktem, można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Kapusta pekińska w okresie wczesnego lata ma bardzo zielone liście, które pięknie wyglądają na talerzu. Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom. Kapusta pekińska jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Jest ona jednak bardzo wrażliwa na działanie światła i temperatury, dlatego warzywa i owoce z dużą jej zawartością należy spożywać surowe. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga leczyć przeziębienie, wspierając nasz układ odpornościowy.
Podsumowując smaczna surówka z pora jest łatwa do przygotowania. Wspaniale sprawdza się ona do obiadu oraz jako szybka przekąska, którą można zabrać do szkoły lub pracy. Surówka może być przechowywana w lodówce przez 2 dni. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, zamień połowę objętości dodanego majonezu na śmietanę lub jogurt naturalny.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i pora
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz wielu cennych składników mineralnych. Surówka może zawierać mniejszą ilość kalorii, jeśli dodasz do niej śmietanę lub jogurt naturalny zamiast majonezu.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.