Surówka z kapusty pekińskiej
- Kapusta pekińska (150 g)
- Papryka zielona (100 g)
- Papryka żółta (120 g)
- Ogórek (110 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku
Kapustę i papryki pokrój w paski, a ogórka zetrzyj na tarce.
Do warzyw dodaj oliwę i szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Ta smaczna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Żeby ją przygotować, potrzebujesz kapusty pekińskiej, pomidora, papryki, ogórka, oliwy z oliwek, przypraw i innych ulubionych warzyw. Gdy masz już umyte wszystkie składniki, możemy zabierać się za krojenie. Kapustę pekińską bardzo łatwo pokroić w paski, przy pomocy ostrego i dużego noża. Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i szczyptę soli. Teraz wystarczy już tylko wymieszać składniki i szybka surówka gotowa. To tylko jeden pomysł na taką surówkę, ale możesz też dodawać do niej inne warzywa, które lubisz lub na które akurat jest sezon. Nie zastanawiaj się, tylko wypróbuj ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i zobacz, jaka jest smaczna.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej
Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.
Energia i białka
(247g)
Węglowodany
(247g)
Tłuszcze
(247g)
Witaminy
(247g)
Składniki mineralne
(247g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.