Surówka z kalarepy marchewki i jabłka

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalarepa, marchewka i jabłko sałatka.
Surówka z kalarepy marchewki i jabłka
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka jest niezwykle smacznym i bardzo prostym dodatkiem do obiadu. To surówka lekka, smaczna i wartościowa, sprawdzi się też dla dzieci.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
141 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kalarepa (165 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cebula (200 g)
  • Rodzynki (70 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Majonez light (75 g)
  • Ocet winny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z kalarepy marchewki i jabłka krok po kroku

Kalarepę, marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Do warzyw dodaj posiekany szczypiorek, rodzynki i orzechy włoskie.

W małej misce wymieszaj majonez i ocet jabłkowy, aby uzyskać sos.

Sałatkę polej sosem i wymieszaj.

Surówkę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy marchewki i jabłka

Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka jest niezwykle smacznym i bardzo prostym dodatkiem do obiadu. To surówka lekka, smaczna i wartościowa, sprawdzi się też dla dzieci. Będzie idealna, zwłaszcza na letnie upalne dni. Jest nieco słodka, więc pasuje do wielu różnych dań.

Przepis na surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, to świetny pomysł na prosty warzywny dodatek, który wzbogaci każde danie. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Ze względu na sporą ilość warzyw jest niezwykle korzystna dla zdrowia. Jej głównym składnikiem jest kalarepa, warzywo, które nie gości zbyt często w tradycyjnej polskiej diecie, warto to zmienić, gdyż ma naprawdę sporo dobroczynnych właściwości, które wspierają zdrowie organizmu. To także źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych. Kalarepa dostarcza witaminy C, która nie tylko jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, ale również wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. To również naprawdę dobre źródło wapnia. Pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i chroni przed osteoporozą. Warzywo to zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Ma również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. W dodatku jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, co czynią ją idealną opcją nawet na diecie redukcyjnej. W tej surówce została połączona z innymi warzywami i owocami, dla jeszcze lepszego działania na zdrowie. Marchew, która jej towarzysz to wspaniałe źródło beta-karotenu, czyli antyoksydantu, który chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych, ale również przed nowotworami. Jabłka za to zawierają pektyny, które wspierają układ trawienny i krwionośny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, która będzie smaczna, a przy okazji szybka i naprawdę pyszna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To pomysł na dodatek do obiadu, który ożywi każde, nawet nudne danie. To dobre rozwiązanie dla osób, które szukają surówki, która jest pyszna, a przy okazji szybka.

Alergeny w surówce z kalarepy marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z kalarepy marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze surówki z kalarepy marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(141g)
Energia (kcal)
115.96
163.51
Białko (g)
1.89
2.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(141g)
Węglowodany (g)
15.49
21.84
Węglowodany przyswajalne (g)
12.61
17.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
4.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(141g)
Tłuszcz (g)
5.98
8.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
1.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.96
7.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
1.38
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.98
5.62
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.08
Cholesterol (mg)
1.42
2.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(141g)
Witamina A (µg (mcg))
90.73
127.93
Witamina B6 (mg)
0.12
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.01
21.17
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.35
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.44
0.63
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.39
0.55
Foliany (µg (mcg))
16.69
23.53
Beta karoten (µg (mcg))
895.66
1262.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(141g)
Sód (mg)
88.56
124.86
Potas (mg)
256.77
362.04
Wapń (mg)
23.70
33.41
Fosfor (mg)
49.86
70.31
Magnez (mg)
20.52
28.93
Żelazo (mg)
0.59
0.83
Cynk (mg)
0.28
0.40
Miedź (mg)
0.17
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy marchewki i jabłka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy marchewki i jabłka

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
165 g
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 165 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Rodzynki
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Majonez light
75 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Koszt składników
34.50