Surówka z kalarepy marchewki i jabłka
- Kalarepa (165 g)
- Marchewka (90 g)
- Jabłko (180 g)
- Cebula (200 g)
- Rodzynki (70 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Majonez light (75 g)
- Ocet winny (15 ml)
Przepis na surówkę z kalarepy marchewki i jabłka krok po kroku
Kalarepę, marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Do warzyw dodaj posiekany szczypiorek, rodzynki i orzechy włoskie.
W małej misce wymieszaj majonez i ocet jabłkowy, aby uzyskać sos.
Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Surówkę dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kalarepy marchewki i jabłka
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka jest niezwykle smacznym i bardzo prostym dodatkiem do obiadu. To surówka lekka, smaczna i wartościowa, sprawdzi się też dla dzieci. Będzie idealna, zwłaszcza na letnie upalne dni. Jest nieco słodka, więc pasuje do wielu różnych dań.
Przepis na surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, to świetny pomysł na prosty warzywny dodatek, który wzbogaci każde danie. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Ze względu na sporą ilość warzyw jest niezwykle korzystna dla zdrowia. Jej głównym składnikiem jest kalarepa, warzywo, które nie gości zbyt często w tradycyjnej polskiej diecie, warto to zmienić, gdyż ma naprawdę sporo dobroczynnych właściwości, które wspierają zdrowie organizmu. To także źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych. Kalarepa dostarcza witaminy C, która nie tylko jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, ale również wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. To również naprawdę dobre źródło wapnia. Pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i chroni przed osteoporozą. Warzywo to zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Ma również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. W dodatku jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, co czynią ją idealną opcją nawet na diecie redukcyjnej. W tej surówce została połączona z innymi warzywami i owocami, dla jeszcze lepszego działania na zdrowie. Marchew, która jej towarzysz to wspaniałe źródło beta-karotenu, czyli antyoksydantu, który chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych, ale również przed nowotworami. Jabłka za to zawierają pektyny, które wspierają układ trawienny i krwionośny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, która będzie smaczna, a przy okazji szybka i naprawdę pyszna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To pomysł na dodatek do obiadu, który ożywi każde, nawet nudne danie. To dobre rozwiązanie dla osób, które szukają surówki, która jest pyszna, a przy okazji szybka.
Alergeny w surówce z kalarepy marchewki i jabłka
Lista alergenów dla surówki z kalarepy marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze surówki z kalarepy marchewki i jabłka
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(141g)
Węglowodany
(141g)
Tłuszcze
(141g)
Witaminy
(141g)
Składniki mineralne
(141g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.