Surówka z kalarepy i ogórka
- Kalarepa - 1 kalarepa (180 g)
- Ogórek - 1 ogórek (170 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 5 łyżeczek (20 g)
- Majonez light - 1 łyżka (30 g)
Przepis na surówkę z kalarepy i ogórka krok po kroku
Kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tace na drobnych oczkach.
Ogórka pokrój w półplasterki i oprósz go solą. Poczekaj kilka minut. Następnie odlej z nich nadmiar wody.
Ogórka dodaj do kalarepy, wsyp posiekany koperek i przyprawy oraz dodaj majonez.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem surówkę warto schłodzić w lodówce.
Więcej informacji na temat surówki z kalarepy i ogórka
Pyszna surówka z kalarepy i ogórka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Kalarepa w połączeniu z ogórkiem, koperkiem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Składniki, z których się składa, na dodatek posiada wiele wartości odżywczych.
Jak zrobić surówkę z kalarepy i ogórka? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Następnie ogórka kroimy w półplasterki i zasypujemy go solą. Czekamy kilka minut i odlewamy nadmiar powstałej wody. Do kalarepy dodajemy ogórka, posiekany koperek, majonez i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przepis na surówkę z kalarepy i ogórka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kalarepy, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest to składnik o silnym działaniu antynowotworowym, ze względu na izotiocyjanów oraz indolie, które występują w ich składzie. Warzywo wykazuje także działanie grzybo i bakteriobójcze. Może zapobiegać rozwoju H. Pylori, która odpowiada za powstanie wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Kalarepa to także źródło luteiny, która odpowiada za ochronę naszych oczu. Ponadto liście kalarepy to bogactwo żelaza, które jest bardzo istotne przy leczeniu anemii.
Ogórek zielony w połączeniu z kalarepą posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Posiłki wegetariańskie w połączeniu z przyprawami nadają aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w surówce z kalarepy i ogórka
Lista alergenów dla surówki z kalarepy i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze surówki z kalarepy i ogórka
Surówka z kalarepy zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej, a dodatkowo posiada niski IG.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.