Surówka z kalarepy fit

Opublikowano: 11.02.2022 r., 15:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kalarepy w miseczce
Surówka z kalarepy fit
Ta szybka surówka z kalarepy w wersji fit świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest tak pyszna, że zechcesz zjeść ją również jako szybką przekąskę.
Przygotowanie 10 min
64 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalarepa - 1 sztuka (200 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (130 g)
  • Jabłko - 1/2 sztuki (90 g)
  • Majonez light (10 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (10 ml)
  • Koperek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kalarepy fit krok po kroku

Kalarepę, marchewki i jabłko umyj i obierz.

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kalarepę do miski.

Do tej samej miski zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce o mniejszych oczkach.

Dodaj majonez light, jogurt grecki 0% tłuszczu, pół łyżeczki soku z cytryny i posiekany koperek.

Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy fit

Surówka z kalarepy fit jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na fit surówkę z kalarepy potrzebujesz dodatkowo jabłka, marchewki. Dopełnienia smaku nadaje majonez light, jogurt grecki 0% tłuszczu, sok z cytryny, koperek, pieprz i sól.

Kalarepa to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma chrupiący, delikatny miąższ o lekko słodkawym smaku, który przypomina smak surowej kapusty. Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego. Jest rośliną dwuletnią, a sezon na jej zbiory przypada na wiosnę. Na polskich stołach można spotkać odmianę zieloną i fioletową. Najlepiej spożywać ją w wersji surowej, ponieważ ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale można przyrządzić ją na różne sposoby. Mimo to najlepszym wyborem będzie zjedzenie jej w formie surówki z kalarepy z marchewką. Warzywa spożywane w formie świeżej mają dużo więcej wartości odżywczych, ponieważ nie utleniają się one podczas obróbki termicznej.

Marchewka to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. To pomarańczowe warzywo korzeniowe bogate w karotenoidy, które mają pozytywny wpływ na wzrok.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić fit surówkę z kalarepy to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka.

W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce warzywa i jabłko. Dodaj majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około godzinę, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.

Ta szybka surówka z kalarepy to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Spokojnie można ją zjeść również jako szybką przekąskę. Taka dietetyczna surówka z niskokalorycznym sosem będzie zdrowym warzywnym dodatkiem.

Alergeny w surówce z kalarepy fit

Lista alergenów dla surówki z kalarepy fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze surówki z kalarepy fit

na 100g gotowej potrawy

Warzywa spożywane w formie świeżej mają dużo więcej wartości odżywczych, ponieważ nie utleniają się one podczas obróbki termicznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
42.69
64.04
Białko (g)
1.40
2.10
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.66
12.99
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
8.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.93
4.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.67
1.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.48
0.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.22
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.51
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
0.48
0.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
252.95
379.42
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.11
0.16
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
0.79
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.09
27.13
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2382.42
3573.63
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
49.90
74.85
Potas (mg)
290.07
435.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.62
45.92
Fosfor (mg)
34.70
52.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.63
21.94
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
0.76
Cynk (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy fit 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy fit

Koszt składników
14.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
200 g
1 sztuka
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Marchewka
130 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jabłko
90 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Majonez light
10 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
10 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 ml
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Koszt składników
14.70