Surówka z kalarepy fit
- Kalarepa - 1 sztuka (200 g)
- Marchewka - 3 sztuki (130 g)
- Jabłko - 1/2 sztuki (90 g)
- Majonez light (10 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (10 ml)
- Koperek (15 g)
Przepis na surówkę z kalarepy fit krok po kroku
Kalarepę, marchewki i jabłko umyj i obierz.
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kalarepę do miski.
Do tej samej miski zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce o mniejszych oczkach.
Dodaj majonez light, jogurt grecki 0% tłuszczu, pół łyżeczki soku z cytryny i posiekany koperek.
Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dopraw solą i pieprzem.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kalarepy fit
Surówka z kalarepy fit jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na fit surówkę z kalarepy potrzebujesz dodatkowo jabłka, marchewki. Dopełnienia smaku nadaje majonez light, jogurt grecki 0% tłuszczu, sok z cytryny, koperek, pieprz i sól.
Kalarepa to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma chrupiący, delikatny miąższ o lekko słodkawym smaku, który przypomina smak surowej kapusty. Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego. Jest rośliną dwuletnią, a sezon na jej zbiory przypada na wiosnę. Na polskich stołach można spotkać odmianę zieloną i fioletową. Najlepiej spożywać ją w wersji surowej, ponieważ ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale można przyrządzić ją na różne sposoby. Mimo to najlepszym wyborem będzie zjedzenie jej w formie surówki z kalarepy z marchewką. Warzywa spożywane w formie świeżej mają dużo więcej wartości odżywczych, ponieważ nie utleniają się one podczas obróbki termicznej.
Marchewka to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. To pomarańczowe warzywo korzeniowe bogate w karotenoidy, które mają pozytywny wpływ na wzrok.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić fit surówkę z kalarepy to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka.
W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce warzywa i jabłko. Dodaj majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około godzinę, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.
Ta szybka surówka z kalarepy to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Spokojnie można ją zjeść również jako szybką przekąskę. Taka dietetyczna surówka z niskokalorycznym sosem będzie zdrowym warzywnym dodatkiem.
Alergeny w surówce z kalarepy fit
Lista alergenów dla surówki z kalarepy fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze surówki z kalarepy fit
Warzywa spożywane w formie świeżej mają dużo więcej wartości odżywczych, ponieważ nie utleniają się one podczas obróbki termicznej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.