Surówka z kalarepy
- Kalarepa - 1 sztuka (165 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Majonez - 1 łyżka (10 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 1 łyżka (10 g)
- Koperek (5 g)
Przepis na surówkę z kalarepy krok po kroku
Kalarepę, marchewki i jabłko umyj i obierz.
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kalarepę do miski.
Do tej samej miski zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce o mniejszych oczkach.
Dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny i posiekany koperek.
Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dopraw solą i pieprzem.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z marchewki i selera
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kalarepy
Surówka z kalarepy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z kalarepy potrzebujesz dodatkowo jabłka, marchewki. Dopełnienia smaku nadaje majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek, pieprz i sól.
Kalarepa to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma chrupiący, delikatny miąższ o lekko słodkawym smaku, który przypomina smak surowej kapusty. Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego. Jest rośliną dwuletnią, a sezon na jej zbiory przypada na wiosnę. Na polskich stołach można spotkać odmianę zieloną i fioletową. Najlepiej spożywać ją w wersji surowej, ponieważ ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale można przyrządzić ją na różne sposoby. Mimo to najlepszym wyborem będzie zjedzenie jej w formie surówki z kalarepy z marchewką.
Marchewka to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. To pomarańczowe warzywo korzeniowe bogate w karotenoidy, które mają wpływ na wzrok.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kalarepy, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Jeśli chcesz, możesz podać ją z majonezem light, co zmniejszy jej kaloryczność.
W kilku krokach pokazujemy jak zrobić, by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce warzywa i jabłko. Dodaj majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około godzinę, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.
Ta szybka surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Spokojnie można ją zjeść również jako szybką przekąskę. Przygotowanie całej sałatki nie powinno być droższe niż 15 złotych, więc tym bardziej polecam jej wykonanie.
Alergeny w surówce z kalarepy
Lista alergenów dla surówki z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze surówki z kalarepy
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.