Surówka z kalafiora surowego
- Kalafior (150 g)
- Marchewka - 1/2 sztuki (20 g)
- Majonez - 2 łyżki (20 g)
Przepis na surówkę z kalafiora surowego krok po kroku
Kalafiora umyj, pokrój na mniejsze różyczki i zetrzyj na tarce.
Marchew obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z kalafiorem.
Warzywa wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
- Surówka z marchewki
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z marchewki i jabłka
- Surówka z kalarepy
- Surówka z białej kapusty coleslaw
- Marchewka po koreańsku
- Surówka z pora i marchewki
- Surówka z cukinii
- Surówka z marchewki i pora
- Surówka z marchewki z chrzanem
- Surówka z kapusty włoskiej
- Surówka z młodej kapusty z majonezem
- Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
- Surówka z selera i marchewki
- Surówka z pora marchewki i jabłka
- Surówka do kebaba
- Surówka z marchewki z majonezem
- Surówka z białej kapusty i marchewki
- Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kalafiora surowego
Surówka z kalafiora surowego to pomysł na pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu warzywny dodatek do obiadu. Sprawdzi się zarówno do mięsa, ryby, jak i posiłków w pełni wegańskich, czy wegetariańskich, jest więc bardzo uniwersalna. Dodatkowo przygotujesz ją szybko i łatwo z zaledwie kilku składników. Jak zrobić surówkę z surowego kalafiora, aby była pyszna, smaczna i dobra do każdego dania? Potrzebne Ci będą warzywa: kalafior i marchewka, majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że kalafiora podzielisz na mniejsze różyczki i zetrzesz je na tarce o drobnych oczkach, a następnie wymieszasz z również startą marchewką. Tak przygotowane warzywa wystarczy wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem i gotowe! Jak widzisz przepis na surówkę z kalafiora surowego, nie należy do skomplikowanych, więc z pewnością sobie z nim poradzisz. Czy surówka z kalafiora surowego jest zdrowa? Tak, jest pełna witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, warto jednak pamiętać o tym, że surowe warzywa krzyżowe, do których należy kalafior, są źródłem goitrogenów, czyli tzw. substancji wolotwórczych. Ich negatywne działanie polega na zaburzeniu wychwytu jodu przez tarczycę, dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny spożywać te warzywa po obróbce termicznej, na przykład gotowaniu, która zmniejsza ich zawartość w produkcie. Dlatego duże ilości surowego kalafiora nie będą wskazane. Jeśli zależy Ci natomiast na jak najmniejszej kaloryczności, możesz zamienić tradycyjny majonez na majonez light lub jogurt naturalny na przykład z czosnkiem, czy ziołami. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać dokładny przepis na surówkę z kalafiora surowego, który przygotujesz w mniej niż 10 minut i sprawdzi się na każdą okazję.
Alergeny w surówce z kalafiora surowego
Lista alergenów dla surówki z kalafiora surowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze surówki z kalafiora surowego
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać dużych ilości surowego kalafiora ze względu na zawarte w nim goitrogeny. Bezpieczniejszym wyborem będzie kalafior gotowany.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.