Surówka z kalafiora surowego

Opublikowano: 01.04.2022 r., 10:24 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surowa surówka z kalafiora
Surówka z kalafiora surowego
Surówka z kalafiora surowego z marchewką to pyszny, zdrowy dodatek do obiadu.
Przygotowanie 10 min
181 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kalafior (150 g)
  • Marchewka - 1/2 sztuki (20 g)
  • Majonez - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z kalafiora surowego krok po kroku

Kalafiora umyj, pokrój na mniejsze różyczki i zetrzyj na tarce.

Marchew obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z kalafiorem.

Warzywa wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalafiora surowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalafiora surowego

Surówka z kalafiora surowego to pomysł na pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu warzywny dodatek do obiadu. Sprawdzi się zarówno do mięsa, ryby, jak i posiłków w pełni wegańskich, czy wegetariańskich, jest więc bardzo uniwersalna. Dodatkowo przygotujesz ją szybko i łatwo z zaledwie kilku składników. Jak zrobić surówkę z surowego kalafiora, aby była pyszna, smaczna i dobra do każdego dania? Potrzebne Ci będą warzywa: kalafior i marchewka, majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że kalafiora podzielisz na mniejsze różyczki i zetrzesz je na tarce o drobnych oczkach, a następnie wymieszasz z również startą marchewką. Tak przygotowane warzywa wystarczy wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem i gotowe! Jak widzisz przepis na surówkę z kalafiora surowego, nie należy do skomplikowanych, więc z pewnością sobie z nim poradzisz. Czy surówka z kalafiora surowego jest zdrowa? Tak, jest pełna witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, warto jednak pamiętać o tym, że surowe warzywa krzyżowe, do których należy kalafior, są źródłem goitrogenów, czyli tzw. substancji wolotwórczych. Ich negatywne działanie polega na zaburzeniu wychwytu jodu przez tarczycę, dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny spożywać te warzywa po obróbce termicznej, na przykład gotowaniu, która zmniejsza ich zawartość w produkcie. Dlatego duże ilości surowego kalafiora nie będą wskazane. Jeśli zależy Ci natomiast na jak najmniejszej kaloryczności, możesz zamienić tradycyjny majonez na majonez light lub jogurt naturalny na przykład z czosnkiem, czy ziołami. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać dokładny przepis na surówkę z kalafiora surowego, który przygotujesz w mniej niż 10 minut i sprawdzi się na każdą okazję.

Alergeny w surówce z kalafiora surowego

Lista alergenów dla surówki z kalafiora surowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z kalafiora surowego

na 100g gotowej potrawy

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać dużych ilości surowego kalafiora ze względu na zawarte w nim goitrogeny. Bezpieczniejszym wyborem będzie kalafior gotowany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
95.63
181.70
Białko (g)
1.71
3.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
4.99
9.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
5.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
8.13
15.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
3.02
Tłuszcze nienasycone (g)
6.54
12.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
3.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.74
9.00
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Cholesterol (mg)
4.42
8.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
89.58
170.20
Witamina B6 (mg)
0.16
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
38.67
73.48
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina E (mg)
0.48
0.91
Retinol (µg (mcg))
1.58
3.00
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
0.51
0.96
Foliany (µg (mcg))
47.53
90.30
Beta karoten (µg (mcg))
872.74
1658.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
97.79
185.80
Potas (mg)
271.84
516.50
Wapń (mg)
21.68
41.20
Fosfor (mg)
40.63
77.20
Magnez (mg)
13.21
25.10
Żelazo (mg)
0.39
0.73
Cynk (mg)
0.25
0.48
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalafiora surowego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalafiora surowego

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
150 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Marchewka
20 g
1/2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
12.50