Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
- Kapusta czerwona - pół szt (600 g)
- Majonez (50 g)
- Jogurt naturalny (50 ml)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobno.
W miseczce zmieszaj majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i posiekaną natkę.
Dodaj sos do kapusty i wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to jeden z kluczowych dodatków do obiadów. Choć zwykle przygotowana w nico słodszej wersji, z dodatkiem, jabłka, ta wytrawna wersja ma zdecydowanie w sobie "to coś". Idealnie komponuje się z daniami typowo jarskimi, ale również w pełni mięsnymi. To świetna opcja dla każdego, kto kocha warzywa w tradycyjnej, bardzo prostej odsłonie.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem pozwala na przygotowanie surówki w kilka minut, co na pewno przypadnie do gustu każdej zapracowanej osobie. Najlepiej jednak jest zrobić ją dzień wcześniej, by przeszła pysznym smakiem i zachwycała kubki smakowe każdego, kto jej spróbuje. Jest niezwykle prosta, a do jej zrobienia wystarczą dwa składniki - kapusta i majonez. Choć może wydawać się banalna wcale taka nie jest. Ze względu na duży udział przypraw ma swój charakter, a dzięki kapuście wspaniale się prezentuje. Gdy stoi na stole, przyciąga wzrok wszystkich ucztujących. Będzie idealnym dodatkiem do mięsnych gulaszy czy kotletów, ale można ją sparować również w pełni roślinnymi wersji dań. Jej głównym składnikiem jest niewątpliwie kapusta. Zwykle gości na stole w wersji zupełnie białej, która również jest niezwykle zdrowa, jednak nie należy zapominać, że to właśnie w tej kolorowej kryje się wspaniały barwnik. To antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające, a przy tym również chroniące przed nowotworami. Oprócz nich kapusta charakteryzuje się również dużym udziałem witaminy C, która wspaniale dba o odporność, a ze względu na brak obróbki termicznej pozostaje w dużej ilości w warzywie. Oprócz tego zawiera też cynk i żelazo, które wspierają zdrowie całego organizmu i wpływają pozytywnie na układ immunologiczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę, która nie tylko pysznie smakuje, ale również wspaniale wygląda, to ten przepis na pewno wspaniale się sprawdzi. Powstaje z niego pyszna opcja, która świetnie pasuje do obiadu. To dobra propozycja również dla osób na diecie, gdyż połowa ilości majonezu została w niej zastąpiona jogurtem naturalnym, dzięki czemu wciąż pysznie smakuje, ale ma mniej kalorii. Ten prosty przepis pozwoli ci ją przygotować w kilka chwil.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z majonezem
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z majonezem
To zdrowa opcja, pełna witamin i antyoksydantów, która wzbogaci każde główne danie.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.