Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
- Kapusta czerwona (400 g)
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Majonez - 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z thermomixa krok po kroku
Jabłko i marchewki umyj. Marchewki obierz, a z jabłka usuń gniazdo nasienne.
Kapustę pokrój w duże kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Jabłko i marchewki umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj kapustę.
Dodaj łyżkę majonezu, soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Wymieszaj obroty wsteczne 3 / przez 30 sekund.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z thermomixa
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z czerwonej kapusty z Thermomixa potrzebujesz 0,5 kg czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Sos do sałatki powstanie z majonezu, soku z cytryny, pieprzu i soli.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty w Thermomixie, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.
Na początku oderwij zwiędnięte liście z kapusty. Wytnij głąb i pokrój czerwoną kapustę w większe kawałki. Umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia. Jabłko i marchewki oczyść i pokrój w kawałki. Również rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5. Dodaj kapustę, sok z cytryny oraz majonez i wymieszaj z użyciem obrotów wstecznych przez 30 sekund. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta pyszna surówka.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.
Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.
Jeśli chcesz zmniejszyć jeszcze kaloryczność, możesz użyć majonezu w wersji light.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z thermomixa
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z thermomixa
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.