Surówka z czerwonej kapusty surowej

Opublikowano: 08.02.2022 r., 8:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka w brązowej miseczce
Surówka z czerwonej kapusty surowej
Surówka z czerwonej kapusty surowej to doskonała propozycja na świetny dodatek do obiadu. Surówkę można wykorzystać także jako przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
356 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta czerwona - pół małej główki (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Miód (50 g)
  • Majonez (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Musztarda (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z czerwonej kapusty surowej krok po kroku

Poszatkuj kapustę drobno.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Umieść w misce kapustę i cebulę, dodaj miód, musztardę i majonez, posiekany koper.

Dopraw solą i pierzem, wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na surówka z czerwonej kapusty surowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty surowej

Surówka z czerwonej kapusty surowej to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do dań. Szybka surówka jest bardzo zdrowa i przyjemnie chrupie. Jest więc doskonałym dodatkiem do obiadu czy tradycyjnych kanapek. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta czerwona, cebula, miód, ocet, majonez, koper, musztarda, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty surowej? Poszatkuj kapustę drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Umieść w misce kapustę i cebulę, dodaj miód, musztardę i majonez, posiekany koper. Dopraw solą i pierzem, wymieszaj dokładnie.

Czerwona kapusta to warzywo z odmiany kapustnych. Swój czerwony kolor zawdzięcza antocyjanom, które są barwnikiem i substancją mającą działanie przeciwutleniające. Chronią przed działaniem wolnych rodników oraz pozwalają łagodzić stany zapalne w naszym organizmie. Czerwona kapusta oprócz pięknego koloru zawiera także bardzo duża ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu treści pokarmowej. Błonnik zawiera składniki odżywiające nasz mikrobiom jelitowy. Zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Błonnik ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Produkują go pszczoły, które zbierają pyłek i osadzają na specjalnie przygotowanych matrycach. Miód pszczeli naturalnie ulega procesowi krystalizacji, tylko gdy jest świeży, ma płynną formę. Miód zawiera wiele enzymów i składników mineralnych, ma także działanie bakteriobójcze. Miodu nie powinno się podgrzewać do temperatury większej niż 45 stopni, gdyż zawarte w nim składniki mineralne utleniają się i traci on swoje prozdrowotne właściwości.

Podsumowując pyszna surówka sprawdzi się do obiadu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Surówkę można przygotować także z jogurtem naturalnym lub śmietaną kwaśną.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty surowej

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty surowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty surowej

na 100g gotowej potrawy

Surówka z czerwonej kapusty surowej to zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego dodatek do obiadu. Surówka zawiera dużą ilość składników mineralnych i jest bardzo dobrym pomysłem w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
161.82
356.01
Białko (g)
1.38
3.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
9.92
21.83
Węglowodany przyswajalne (g)
8.31
18.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.50
29.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
5.58
Tłuszcze nienasycone (g)
10.97
24.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
6.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.95
17.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.43
16.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
41.42
91.12
Witamina B6 (mg)
0.14
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina C (mg)
30.23
66.51
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.08
Witamina E (mg)
0.65
1.42
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.65
5.84
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.06
0.13
Niacyna (mg)
0.30
0.66
Foliany (µg (mcg))
19.54
42.99
Beta karoten (µg (mcg))
298.88
657.55
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
166.67
366.68
Potas (mg)
183.56
403.83
Wapń (mg)
37.29
82.04
Fosfor (mg)
31.03
68.26
Magnez (mg)
13.65
30.02
Żelazo (mg)
0.76
1.66
Cynk (mg)
0.23
0.51
Miedź (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty surowej 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty surowej

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
500 g
pół małej główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
34.00