Surówka z czerwonej kapusty fit
- Kapusta czerwona (800 g)
- Pomarańcza (250 g)
- Ocet winny (30 ml)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty fit krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobno.
Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do kapusty.
W miseczce wymieszaj oliwę i ocet z przyprawami.
Surówkę polej sosem i wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty fit
Surówka z czerwonej kapusty fit jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste domowe dodatki warzywne, jednak szukają wersji o małej kaloryczności. To doskonałe źródło wielu witamin i świetny sposób na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i tymi jarskimi. Bazą sałatki jest czerwona kapusta, która zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinna gościć w codziennym menu jak najczęściej. Zawiera ona cenne antocyjany - barwniki, dzięki którym ma piękny fioletowy kolor, które są cennymi antyoksydantami, chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Czerwona kapusta jest również dobrym źródłem witaminy C, zwłaszcza gdy niepoddawana jest obróbce termicznej. Witamina C jest przeciwutleniaczem chroniącym przed starzeniem się organizmu, więc należy zadbać o jej dobre źródło w diecie.
Przepis na fit surówkę z czerwonej kapusty jest szybki, prosty i naprawdę smaczny, dzięki czemu sprawdzi się dla każdego, kto chce włączyć większą ilość kapusty do swojego menu w naprawdę zbilansowany sposób. Do jej stworzenia nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, co jest największym plusem. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. Będzie dobrym rozwiązaniem również dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ze względu na mały stopień skomplikowania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit surówkę z czerwonej kapusty, która będzie prosta i bardzo smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To doskonały pomysł na warzywny dodatek do obiadu. Ta szybka surówka jest najlepsza, a w dodatku domowa, dzięki czemu nie zawiera zbyt dużo soli, czy nasyconych kwasów tłuszczowych. To naprawdę wartościowy dodatek, który można przygotować z kilku produktów, które są tanie i łatwo dostępne.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty fit
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty fit
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.