Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
- Kapusta czerwona - pół małej główki (400 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Musztarda (50 g)
- Miód (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
Przepis na surówka z czerwonej kapusty do kebaba krok po kroku
Posiekaj drobno kapustę czerwoną.
Obierz ze skórki marchew i zetrzyj na tarce.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno.
W misce umieść marchew i kapustę, dodaj sól i wyrób ręką.
Dodaj cebule, koper, olej rzepakowy, dopraw pieprzem, musztardą i miodem, wymieszaj dokładnie.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty do kebaba
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Przygotowując dania typu, fast food w domu mamy pewność, że są znacznie zdrowsze niż ich odpowiedniki z restauracji. Często nie mamy pewności co do rodzaju i jakości mięsa podawanego nam w tanich restauracjach. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do kebaba jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, marchew, cebula, koper, miód, musztarda, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do kebaba? Posiekaj drobno kapustę czerwoną. Obierz ze skórki marchew i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno. W misce umieść marchew i kapustę, dodaj sól i wyrób ręką. Dodaj cebule, koper, olej rzepakowy, dopraw pieprzem, musztardą i miodem, wymieszaj dokładnie.
Kapusta czerwona jest odmianą kapusty, która swój kolor zawdzięcza barwnikom o nazwie antocyjany. Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę naszego organizmu, gdyż chronią go przed działaniem wolnych rodników. Kapusta czerwona jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik ma działanie wspomagające pracę naszych jelit. Błonnika pokarmowy zwiększa masę pokarmową, przez co zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz obniżaniu cholesterolu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszna surówka do kebaba świetnie sprawdzi się także do innych potraw typu fast food oraz dań obiadowych podawanych na ciepło. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Szybka i łatwa do zrobienia surówka może być przygotowana bezpośrednio przed podaniem. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowa surówka nie zawiera konserwantów.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty do kebaba
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty do kebaba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty do kebaba
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Zawiera niską ilość kalorii, dlatego może być dobrym pomysłem na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.