Surówka z cykorii
- Cykoria - 2 główki (160 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (150 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (70 g)
Przepis na surówkę z cykorii krok po kroku
Cykorię przekrój wzdłuż na pół.
Wytnij głąb.
Cykorię włóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na pół minuty.
Na sitku ułóż cykorię i dokładnie opłukaj zimną wodą.
Pokrój cykorię (jak kapustę pekińską).
Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Wsyp sól, zamieszaj i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie odcedź soki, które się wytworzyły.
Dodaj jogurt naturalny oraz pieprz. Dopraw solą, jeśli trzeba.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z cykorii
Cykoria wciąż nie jest tak bardzo popularna na Polskich stołach, a szkoda. Surówka z cykorii i jabłka jest bowiem bardzo zdrowa, obfita w korzyści zdrowotne. Jedząc ją, dostarczasz, między innymi naturalny prebiotyk. Surówka z cykorii jest prostym przepisem. To dobry pomysł na dodatek do obiadu, który jest szybki do zrobienia. Przepis na surówkę z cykorii należy dobrze przygotować. Cykoria jest bowiem z natury lekko gorzka. Sprawdź, jak zrobić surówkę z cykorii, by była pyszna i nie miała gorzkiego posmaku. To łatwe, więc warto to wiedzieć.
Cykoria jest to roślina, która z wyglądu przypomina kapustę. Jest bardzo zdrowym warzywem, które dodatkowo ma swój sezon podczas zimy i wczesnej wiosny. Gdy w sklepach brakuje świeżych warzyw, cykoria jest dobrym wyborem, który wpłynie bardzo pozytywnie na Twój stan zdrowia. Surówka z cykorii to prosty przepis jest szybka i pyszna. Składa się także z jabłka i jogurtu naturalnego, a do smaku wystarczy sól i pieprz. Jak zrobisz surówkę z cykorii, dobra jest po minimum 30 minutach od zrobienia. Warzywo zdąży lekko zmięknąć, a całość nabierze lepszego smaku. Jeśli więc łatwa surówka jest tym, czego szukasz, ta propozycja jest odpowiednia.
Surówka z cykorii jest dobra jako dodatek na obiad. Jest pysznym pomysłem na przystawkę na imprezę i do grilla. Jak zrobić surówkę z cykorii? Cykorię należy na początku przekroić wzdłuż i usunąć głąb. Następnie trzeba zalać ją wrzątkiem i pozostawić na pół minuty w wodzie. Po tym zalej ją zimną wodą. Posiekaj ją drobno. Jabłko (obrane ze skórki i umyte) zetrzyj na tarce – na dużych oczkach. Dodaj do cykorii, wsyp sól i odstaw na kwadrans. W tym czasie, jeśli zbierze się woda, odlej ją. Dodaj jogurt, dopraw ostatecznie i gotowe. Szybka, łatwa i pyszna surówka do obiadu gotowa.
*Do przepisu na surówkę z cykorii, jabłko można także pokroić w drobną kosteczkę.
Przepis na surówkę z cykorii wymaga dobrego przygotowania. Ze względu na jej charakterystyczny, trochę gorzki smak, niewiele osób potrafi przygotować dobrą surówkę. Pomysł na pyszną potrawę z cykorii bez goryczki da się zrobić i jest na to prosty przepis. Usunąć goryczkę nie jest trudno. Poza wrzątkiem można moczyć cykorię w zimnej wodzie (około godzinę). W całości – wstaw cykorię głąbem do dołu. Można także wyciąć głąba, wtedy powinno wystarczyć około 30 minut. Do wody warto dodać łyżkę soli. Można również cykorię posypać solą (po przekrojeniu). Potem wystarczy ją wypłukać bardzo dokładnie. Jest także jeszcze jeden sposób – moczenie/gotowanie w mleku.
Alergeny w surówce z cykorii
Lista alergenów dla surówki z cykorii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze surówki z cykorii
Cykoria jest dobrym źródłem kwasu foliowego, więc warto ją jeść. Kobiety w ciąży powinny zwrócić na to szczególną uwagę. Działa moczopędnie. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Wywiera pozytywny wpływ na mikrobiom.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.