Surówka z cukinii ze śmietaną
- Ogórek - 1 szt (180 g)
- Rzodkiewka (100 g)
- Śmietana 12% (60 g)
- Sok cytrynowy (50 ml)
- Cukinia - 1 szt (300 g)
Przepis na surówkę z cukinii ze śmietaną krok po kroku
W małej misce wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, koperek, czosnek, sól i pieprz. Odłóż na bok.
Pokrój ogórki, rzodkiewki i cukinię w cienkie plasterki.
Umieść pokrojone warzywa w dużej misce i polej je sosem.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukini
-
Surówka z cukinii
-
Smażona cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
-
Surówka z cukinii
Więcej informacji na temat surówki z cukinii ze śmietaną
Surówka z cukinii ze śmietaną jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste dodatki do dań głównych, które są pełne smaku. Całość jest również zdrowa. Będzie odpowiednią opcją zarówno dla osób na diecie tradycyjnej, ale także redukcyjnej. To dobra opcja do obiadu.
Przepis na surówkę z cukinii ze śmietaną jest niezwykle prosty, a przy tym szybki. Całość świetnie komponuje się zarówno z daniami jarskimi, jak i mięsnymi. Surówki są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, gdyż przygotowywane są bez udziału obróbki termicznej, przez co większość dobroczynnych substancji nie ulega zniszczeniu. Dlatego tak ważne jest, by stanowiły dużą część codziennej diety. W tym wypadku całość pokrywa wspaniały sos, który sprawia, że chce się po nią sięgać jeszcze bardziej. To wspaniała opcja dla osób, które chcą zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie w łatwy i smaczny sposób. Cukinia połączona ze śmietaną to wspaniała opcja.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii ze śmietaną, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji bardzo zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To naprawdę świetne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Choć wygląda niepozornie, dostarcza żelaza, które przydatne jest zwłaszcza na diecie roślinnej. Oprócz tego jest źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, ale również krwionośnego. Oprócz składników mineralnych dostarcza też witaminy C, która jest niezwykle ważna w kontekście zachowania zdrowego układu immunologicznego. Cukinia zawiera również wiele cennych antyoksydantów, które pomagają zachować zdrowy organizm, a także chronią przed pojawieniem się nowotworów. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w cukinii jest beta-karoten, który występuje także w pomidorach czy dyni. Chroni on wzrok, a także serce. W tej wersji łączy się ją ze śmietaną, jednak jeśli chce się zadbać o bardziej fit opcję, można ją zastąpić jogurtem. To naprawdę szybka i łatwa opcja, która sprawdzi się na co dzień. Ta pyszna surówka dostarcza białka, a także sporo błonnika.
Alergeny w surówce z cukinii ze śmietaną
Lista alergenów dla surówki z cukinii ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze surówki z cukinii ze śmietaną
To zdrowa opcja, jednak śmietana nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.