Surówka z cukinii marchewki i cebuli
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Sok cytrynowy - 2 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
- Cukier (2 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cukinia (600 g)
- Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
- Natka pietruszki (45 g)
- Liście mięty (15 g)
Przepis na surówkę z cukinii marchewki i cebuli krok po kroku
Marchew, cebulę i cukinie obierz i zetrzyj na tarce.
W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, cukier i przyprawy.
Surówkę polej sosem i podawaj z natką pietruszki oraz miętą.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z cukinii marchewki i cebuli
Surówka z cukinii marchewki i cebuli jest świetnym sposobem na przemycenie do swojej diety dużej ilości zdrowych warzyw w naprawdę smaczny i szybki sposób. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i jarskich. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatek, który nigdy się nie nudzi.
Przepis na surówkę z cukinii, marchewki i cebuli jest wspaniałą opcją dla osób, które kochają warzywa. W takiej wersji są one naprawdę smaczne. Choć zwykle zjada się je poddane obróbce termicznej, to jednak najzdrowsza opcja to ta surowa. Warzywa poddane obróbce termicznej tracą wiele swoich cennych właściwości, a to właśnie głównie z ich powodu staramy się wplatać je do codziennego menu. Dlatego warto znaleźć sposób na zwiększenie spożycia właśnie wersji nieprzetworzonej. Ta surówka na to pozwala. Dzięki niej można zajadać się pyszną surówką, a przy okazji dostarczyć sobie naprawdę sporo cennych właściwości. Do przygotowania tego dodatku nie trzeba zbyt dużo sprzętu kuchennego. Przyda się jednak tarka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii, marchewki i cebuli, by była smaczna i prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. By ją przygotować wystarczy tylko kilka produktów. To naprawdę świetne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Choć wygląda niepozornie, dostarcza żelaza, które przydatne jest zwłaszcza na diecie roślinnej. Oprócz tego jest źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, ale również krwionośnego. Oprócz składników mineralnych dostarcza też witaminy C, która jest niezwykle ważna w kontekście zachowania zdrowego układu immunologicznego. Cukinia zawiera również wiele cennych antyoksydantów, które pomagają zachować zdrowy organizm, a także chronią przed pojawieniem się nowotworów. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w cukinii jest beta-karoten, który występuje także w pomidorach czy dyni. Chroni on wzrok, a także serce. Oprócz cukinii znajduje się w niej również cebula, która jest naturalnym antybiotykiem.
To wspaniała opcja, która sprawdzi się do obiadu, gdyż jest łatwa, a przy okazji bardzo szybka. Ta prosta surówka wspaniale prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej komponuje się z pozostałymi daniami.
Alergeny w surówce z cukinii marchewki i cebuli
Lista alergenów dla surówki z cukinii marchewki i cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki z cukinii marchewki i cebuli
To zdrowy dodatek, który dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(156g)
Węglowodany
(156g)
Tłuszcze
(156g)
Witaminy
(156g)
Składniki mineralne
(156g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.