Surówka z cukinii i pomidorów
- Cukinia - 1 sztuka (500 g)
- Pomidory koktajlowe - 20 sztuk (360 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Pietruszka (20 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na surówkę z cukinii i pomidorów krok po kroku
Cukinię umyj. Pokrój ją w cienkie paski lub w kształt spaghetti z pomocą spiralizera.
Pomidorki umyj i przekrój na pół.
Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Pietruszkę posiekaj.
Umieść wszystko w misce.
Dodaj sok z cytryny, oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukini
-
Surówka z cukinii
-
Smażona cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
-
Surówka z cukinii ze śmietaną
-
Surówka z cukinii
Więcej informacji na temat surówki z cukinii i pomidorów
Surówka z cukinii i pomidorów jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej surówki.
Do wykonania tej surówki potrzebne będą świeże pomidory koktajlowe, cukinia i mozzarella. Sos powstaje na bazie natki pietruszki, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ze względu na obecność sera ta surówka to będzie świetny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii i pomidorów to już pokazuje mój sprawdzony sposób. Na początek umyj warzywa. Pomidorki przekrój na pół. Cukinię (razem ze skórką) pokrój w cienkie paseczki. Jeśli posiadasz spiralizer możesz cukinię pokroić w kształt makaronu spaghetti. Kolejnym krokiem jest starcie cukinii na tarce. Do składników dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Sami widzicie, że przepis na surówkę z cukinii i pomidorów jest prosty w wykonaniu. A z niego powstaje pyszna surówka.
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia. Można spożywać ją w formie surowej lub gotowanej.
Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Dodatek oliwy z oliwek do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E i K.
Ta surówka to nie tylko dobra w smaku przekąska, ale także źródło witamin i wartości odżywczych.
Alergeny w surówce z cukinii i pomidorów
Lista alergenów dla surówki z cukinii i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze surówki z cukinii i pomidorów
Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.