Surówka z cukinii i ogórka
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Ogórek - 2 duże sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Musztarda miodowa (120 g)
Przepis na surówka z cukinii i ogórka krok po kroku
Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
Ogórka pokrój w plastry.
Umieść warzywa w misce.
W miseczce umieść miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i szczypiorek.
Zetrzyj na tarce imbir i dodaj do sosu razem z musztardą, wymieszaj.
Polej warzywa sosem i wymieszaj dokładnie.
Surówka powinna się przegryźć przez około 15 minut.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukini
-
Surówka z cukinii
-
Smażona cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
-
Surówka z cukinii ze śmietaną
-
Surówka z cukinii
Więcej informacji na temat surówki z cukinii i ogórka
Surówka z cukinii i ogórka to bardzo dobry pomysł na ładnie wyglądającą zieloną surówkę. Pyszna surówka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Może stanowić także niskokaloryczną przekąskę pomiędzy posiłkami. Przepis na surówkę z cukinii i ogórka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, ogórek, szczypior, koper, sól, pieprz, oliwa z oliwek, miód, musztarda, imbir, sok z cytryny.
Jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka? Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Ogórka pokrój w plastry. Umieść warzywa w misce. W miseczce umieść miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i szczypiorek. Zetrzyj na tarce imbir i dodaj do sosu razem z musztardą, wymieszaj. Polej warzywa sosem i wymieszaj dokładnie. Surówka powinna się przegryźć przez około 15 minut.
Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.
Podsumowując pyszna surówka powinna być przygotowana na świeżo i spożyta tego samego dnia. Surówka podczas przechowywania w lodówce straci wodę i będzie wyglądać mało apetycznie. Szybki przepis możesz przygotować podczas przyjęcia, gdy zabraknie dodatku do dania głównego. Surówka jest łatwa do zrobienia, więc przygotujesz ją bez większych problemów. Surówka jest dobra także jako dodatek do makaronu.
Alergeny w surówce z cukinii i ogórka
Lista alergenów dla surówki z cukinii i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
W przepisie na surówka z cukinii i ogórka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze surówki z cukinii i ogórka
Surówka z cukinii i ogórka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość naturalnych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Surówka jest także bardzo dobrym sposobem na nawodnienie komórek.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.