Surówka z cukini

Opublikowano: 31.08.2021 r., 14:51 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z cukinii na talerzu
Surówka z cukinii
Wypróbuj sprawdzony przepis na pyszną surówkę z cukinii. Wyjątkowa w smaku surówka z cukinii pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich.
Przygotowanie 20 min
197 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ogórek - 1 mała sztuka (45 g)
  • Ser Feta - 2 plastry (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (12 ml)
  • Rukola - 1 garść (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżeczka posiekanej (6 g)
  • Mięta - 1 łyżeczka posiekanej (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, spiralizer do warzyw

Przepis na surówkę z cukini krok po kroku

Cukinię dokładnie umyj, usuń końce i zetrzyj na temperówce, spiralizerze lub tarce.

Ogórka dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Przełóż do cukinii.

Do cukinii i ogórka dodaj dużą szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz miętę.

Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sporą szczyptę pieprzu, rukolę.

Całość dokładanie wymieszaj i dodaj na wierzch pokruszony ser feta.

Jak oceniasz przepis na surówkę z cukini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z cukini

Surówka z cukinii to jedna z wyśmienitych propozycji warzywnych dodatków do dań głównych. Jest ona pyszna i szybka w przygotowaniu a dodatkowo pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Gdy zrobisz za dużo i zostanie Ci surówki po obiedzie będzie ona świetną bazą do stworzenia pysznej sałatki.

Surówka z surowej cukinii jest nie tylko wyśmienita w smaku ale także bardzo zdrowa. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek. Surówkę możesz wzbogacić o marchewkę, surówka z cukinii i marchewki będzie równie wyśmienita oraz zwiększysz jej wartość odżywczą. Surówkę z cukinią możesz wykonać bez dodatku sera feta, wykonają ją wtedy z majonezem, który połączy wszystkie smaki. Jednak surówka z dodatkiem sera fety będzie zdrowsza. Przepis na surówkę z cukinii jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli nie posiadasz specjalnej obieraczki do warzyw możesz zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki. A jak zrobić surówkę z cukinii dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Surówka do obiadu jest ważną częścią tego dania. Dostarcza ona witamin i składników mineralnych. Dzięki niej spożywasz jedną porcję surowych warzyw w ciągu dnia. Sprawia ona również, że posiłek zyskuje większą objętość.

Alergeny w surówce z cukini

Lista alergenów dla surówki z cukini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze surówki z cukini

na 100g gotowej potrawy

Surówka z cukinii jest pyszną i bardzo zdrową propozycją warzywnego dodatku do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
98.84
197.68
Białko (g)
2.32
4.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.46
6.92
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
4.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.92
17.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.68
5.37
Tłuszcze nienasycone (g)
6.23
12.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.37
10.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.71
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.56
15.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.80
75.60
Witamina B6 (mg)
0.14
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.89
31.78
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina E (mg)
1.12
2.24
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.62
21.25
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Niacyna (mg)
0.43
0.87
Foliany (µg (mcg))
30.65
61.31
Beta karoten (µg (mcg))
282.27
564.54
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
105.61
211.23
Potas (mg)
225.90
451.80
Wapń (mg)
73.35
146.70
Fosfor (mg)
60.15
120.29
Magnez (mg)
19.88
39.76
Żelazo (mg)
0.66
1.31
Cynk (mg)
0.53
1.06
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: ogórek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukini 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukini

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Ogórek
45 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Ser Feta
30 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Sok z cytryny
12 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Rukola
30 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Natka pietruszki
6 g
1 łyżeczka posiekanej
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Mięta
6 g
1 łyżeczka posiekanej
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Koszt składników
51.00