Surówka z cukini
- Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ogórek - 1 mała sztuka (45 g)
- Ser Feta - 2 plastry (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (12 ml)
- Rukola - 1 garść (30 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka posiekanej (6 g)
- Mięta - 1 łyżeczka posiekanej (6 g)
Przepis na surówkę z cukini krok po kroku
Cukinię dokładnie umyj, usuń końce i zetrzyj na temperówce, spiralizerze lub tarce.
Ogórka dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Przełóż do cukinii.
Do cukinii i ogórka dodaj dużą szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz miętę.
Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sporą szczyptę pieprzu, rukolę.
Całość dokładanie wymieszaj i dodaj na wierzch pokruszony ser feta.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukinii
-
Smażona cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
-
Surówka z cukinii ze śmietaną
-
Surówka z cukinii
Więcej informacji na temat surówki z cukini
Surówka z cukinii to jedna z wyśmienitych propozycji warzywnych dodatków do dań głównych. Jest ona pyszna i szybka w przygotowaniu a dodatkowo pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Gdy zrobisz za dużo i zostanie Ci surówki po obiedzie będzie ona świetną bazą do stworzenia pysznej sałatki.
Surówka z surowej cukinii jest nie tylko wyśmienita w smaku ale także bardzo zdrowa. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek. Surówkę możesz wzbogacić o marchewkę, surówka z cukinii i marchewki będzie równie wyśmienita oraz zwiększysz jej wartość odżywczą. Surówkę z cukinią możesz wykonać bez dodatku sera feta, wykonają ją wtedy z majonezem, który połączy wszystkie smaki. Jednak surówka z dodatkiem sera fety będzie zdrowsza. Przepis na surówkę z cukinii jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli nie posiadasz specjalnej obieraczki do warzyw możesz zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki. A jak zrobić surówkę z cukinii dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Surówka do obiadu jest ważną częścią tego dania. Dostarcza ona witamin i składników mineralnych. Dzięki niej spożywasz jedną porcję surowych warzyw w ciągu dnia. Sprawia ona również, że posiłek zyskuje większą objętość.
Alergeny w surówce z cukini
Lista alergenów dla surówki z cukini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze surówki z cukini
Surówka z cukinii jest pyszną i bardzo zdrową propozycją warzywnego dodatku do obiadu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.