Przepis na surówkę z buraków surowych krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, chrzan tarty
To będzie niezbędne
tarka, miska

Buraki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj buraki na tarce o małych oczkach.

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Umieść składniki w misce. Dodaj chrzan, majonez i sok z cytryny.

Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Surówka z buraków surowych w białej miseczce
Surówka z buraków surowych
Koszt przygotowania dania
2.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Surówka z buraków surowych - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z buraków surowych

Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by podać na stół ten smaczny dodatek do obiadu.

Przepis na surówkę z buraków surowych rozpocznij od przygotowania składników. Buraki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj buraki na tarce o małych oczkach. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść składniki w misce. Dodaj chrzan, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić surówkę z surowych buraków. Pamiętaj jednak, że tarte buraki mocno barwią dłonie, dlatego zalecam używać jednorazowych rękawiczek. Koniecznie sam się przekonaj jak smaczna i dobra dla zdrowia jest ta surówka.

Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Wartości odżywcze surówki z buraków surowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
74.33 kcal
107.78 kcal
Białko
0.92 g
1.34 g

Węglowodany w surówce z buraków surowych

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
9.93 g
14.40 g
Węglowodany przyswajalne
7.70 g
11.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.23 g
3.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
3.60 g
5.22 g
Tłuszcze nasycone
0.71 g
1.02 g
Tłuszcze nienasycone
2.89 g
4.19 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.01 g
Cholesterol
1.94 mg
2.82 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z buraków surowych

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A
2.52 µg (mcg)
3.65 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.69 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.17 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
45.05 µg (mcg)
65.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
16.43 µg (mcg)
23.82 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z buraków surowych

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
68.19 mg
98.88 mg
Potas
167.11 mg
242.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
12.46 mg
18.07 mg
Fosfor
20.58 mg
29.85 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
11.27 mg
16.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
0.54 mg
Cynk
0.17 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.14 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z buraków surowych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z buraków surowych

Lista alergenów dla surówki z buraków surowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na surówkę z buraków surowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z buraków surowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Cebula czerwona
105 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 105 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Chrzan
10 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Koszt składników
13.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z buraków surowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób