Surówka z buraków surowych
- Burak (210 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Jabłko (180 g)
- Chrzan - 1 łyżeczka (10 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Majonez - 1 łyżka (25 g)
Przepis na surówkę z buraków surowych krok po kroku
Buraki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj buraki na tarce o małych oczkach.
Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Umieść składniki w misce. Dodaj chrzan, majonez i sok z cytryny.
Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z marchewki
- Surówka z kapusty pekińskiej
- Surówka z kiszonej kapusty
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z selera
- Surówka colesław
- Surówka z marchewki i jabłka
- Surówka z kalarepy
- Surówka z buraków
- Surówka z cukini
- Surówka z selera naciowego
- Surówka z sałaty lodowej
- Surówka z białej kapusty coleslaw
- Surówka z pora i marchewki
- Surówka z białej kapusty z majonezem
- Surówka z kapusty białej
- Surówka z kiszonych ogórków
- Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z buraków surowych
Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by podać na stół ten smaczny dodatek do obiadu.
Przepis na surówkę z buraków surowych rozpocznij od przygotowania składników. Buraki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj buraki na tarce o małych oczkach. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść składniki w misce. Dodaj chrzan, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić surówkę z surowych buraków. Pamiętaj jednak, że tarte buraki mocno barwią dłonie, dlatego zalecam używać jednorazowych rękawiczek. Koniecznie sam się przekonaj jak smaczna i dobra dla zdrowia jest ta surówka.
Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.
Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Alergeny w surówce z buraków surowych
Lista alergenów dla surówki z buraków surowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
W przepisie na surówkę z buraków surowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Wartości odżywcze surówki z buraków surowych
100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.