Surówka z buraków gotowanych
- Buraki gotowane (500 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Cebula - 0,5 sztuki (50 g)
- Jabłko - 0,5 sztuki (75 g)
Przepis na surówkę z buraków gotowanych krok po kroku
Masło włóż do garnka i rozgrzej.
Obierz i umyj cebulę, bardzo drobno ją posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj odrobinę soli i podsmaż na złoty kolor.
Obierz jabłko.
Buraki zetrzyj na małych oczkach tarki, a jabłko na dużych oczkach. Dodaj do złocistej cebuli.
Dodaj łyżeczkę octu, sól i pieprz.
Całość duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika do miękkości i uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dodawaj wodę. Mieszaj od czasu do czasu.
Dopraw do smaku i podawaj, gdy buraczki będą miękkie.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z buraków gotowanych
Ta surówka z buraków gotowanych szczególnie dobrze smakuje z kotletem mielonym i ziemniakami. Może dzisiaj ugotuj taki klasyczny, Polski obiad? Przepis na surówkę z buraków gotowanych ma dodatek jabłka. Jest to pyszna kompozycja smakowa, którą najlepiej podać na ciepło. Zobacz, jak zrobić surówkę z gotowanych buraków do obiadu. To bardzo łatwe. Warto zrobić go, zwłaszcza gdy nadchodzi okres jesienno-zimowy. Ta surówka z buraków gotowanych rozgrzeje, a poza tym dostarczy cennych witamin i minerałów.
Surówka z buraków gotowanych na ciepło to inaczej nazywane buraczki zasmażane. Do przepisu potrzeba ugotowanych buraków, jabłka, cebuli oraz masła. Ocet jest ważny, by przełamać smak oraz zapewnić ładny kolor. Klasycznie, do smaku wystarczy jedynie sól i pieprz. Ten przepis na surówkę z buraków gotowanych nie zawiera dodatku mąki. Podsmażanie na maśle cebulki nada dobry, maślany aromat. Przez to, surówka staje się smaczniejsza. Jak zrobisz surówkę z gotowanych buraków do obiadu, możesz ją podawać od razu. Jednak najlepiej jest ją przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki się połączyły. Stanie się o wiele pyszniejsza. Im dłużej smaki się przegryzają, tym surówka jest smaczniejsza. Dobra jest także na zimno.
Ta łatwa surówka z buraków gotowanych na ciepło to pyszna i zdrowa kompozycja jako dodatek na obiad. Jest dobra na chłodniejszy dzień. Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków? Łatwa i szybka wersja na przepis to wykorzystanie buraków gotowanych, które możesz kupić w sklepie. Przepis na surówkę z buraków gotowanych będzie najlepszy, gdy wcześniej podsmażysz na maśle cebulkę. W tym czasie zetrzyj buraki i jabłko na tarce. Ja polecam zetrzeć buraki na małych oczkach, a jabłka – na dużych oczkach tarki. Dodaj je do cebulki, przykryj przykrywką i duś do miękkości. Zanim przykryjesz garnek, dodaj ocet, sól i pieprz. Dzięki dodatkowi octu przed rozpoczęciem gotowania, buraki nie stracą koloru. Buraczki mieszaj co jakiś czas, a gdyby woda za bardzo wyparowała – dodaj trochę, by się nic nie przypaliło. Jak buraczki będą miękkie, a konsystencja surówki odpowiednia dla Ciebie – zakończ gotowanie. Surówkę dopraw do smaku.
*Jeżeli nie masz buraków już ugotowanych, do przepisu na surówkę z buraków gotowanych użyj warzyw surowych. Należy je wcześniej ugotować do miękkości – w mundurkach. Gotować buraki można nawet dwie lub trzy godziny. Wszystko zależy od wielkości buraków. Należy sprawdzać, czy burak jest już miękki. Po ugotowaniu zalej je lodowatą wodą. Dzięki temu skórka zejdzie z łatwością.
Alergeny w surówce z buraków gotowanych
Lista alergenów dla surówki z buraków gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze surówki z buraków gotowanych
Buraki są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Dostarczają wiele witamin i minerałów, w tym żelazo. Jedzenie buraków znakomicie wpływa na układ krwionośny. Dodatek jabłka sprawia, że żelazo lepiej się przyswaja, ponieważ zawiera witaminę C. Masło dostarczy kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar szkodzi głównie na układ krążenia).
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.