Surówka z buraków gotowanych

Opublikowano: 27.04.2022 r., 10:54 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowana surówka z buraków
Surówka z buraków gotowanych
Ta surówka z buraków gotowanych szczególnie dobrze smakuje z kotletem mielonym i ziemniakami. Może dzisiaj ugotuj taki klasyczny, Polski obiad?
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
114 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki gotowane (500 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Cebula - 0,5 sztuki (50 g)
  • Jabłko - 0,5 sztuki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na surówkę z buraków gotowanych krok po kroku

Masło włóż do garnka i rozgrzej.

Obierz i umyj cebulę, bardzo drobno ją posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj odrobinę soli i podsmaż na złoty kolor.

Obierz jabłko.

Buraki zetrzyj na małych oczkach tarki, a jabłko na dużych oczkach. Dodaj do złocistej cebuli.

Dodaj łyżeczkę octu, sól i pieprz.

Całość duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika do miękkości i uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dodawaj wodę. Mieszaj od czasu do czasu.

Dopraw do smaku i podawaj, gdy buraczki będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na surówkę z buraków gotowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z buraków gotowanych

Ta surówka z buraków gotowanych szczególnie dobrze smakuje z kotletem mielonym i ziemniakami. Może dzisiaj ugotuj taki klasyczny, Polski obiad? Przepis na surówkę z buraków gotowanych ma dodatek jabłka. Jest to pyszna kompozycja smakowa, którą najlepiej podać na ciepło. Zobacz, jak zrobić surówkę z gotowanych buraków do obiadu. To bardzo łatwe. Warto zrobić go, zwłaszcza gdy nadchodzi okres jesienno-zimowy. Ta surówka z buraków gotowanych rozgrzeje, a poza tym dostarczy cennych witamin i minerałów.

Surówka z buraków gotowanych na ciepło to inaczej nazywane buraczki zasmażane. Do przepisu potrzeba ugotowanych buraków, jabłka, cebuli oraz masła. Ocet jest ważny, by przełamać smak oraz zapewnić ładny kolor. Klasycznie, do smaku wystarczy jedynie sól i pieprz. Ten przepis na surówkę z buraków gotowanych nie zawiera dodatku mąki. Podsmażanie na maśle cebulki nada dobry, maślany aromat. Przez to, surówka staje się smaczniejsza. Jak zrobisz surówkę z gotowanych buraków do obiadu, możesz ją podawać od razu. Jednak najlepiej jest ją przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki się połączyły. Stanie się o wiele pyszniejsza. Im dłużej smaki się przegryzają, tym surówka jest smaczniejsza. Dobra jest także na zimno.

Ta łatwa surówka z buraków gotowanych na ciepło to pyszna i zdrowa kompozycja jako dodatek na obiad. Jest dobra na chłodniejszy dzień. Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków? Łatwa i szybka wersja na przepis to wykorzystanie buraków gotowanych, które możesz kupić w sklepie. Przepis na surówkę z buraków gotowanych będzie najlepszy, gdy wcześniej podsmażysz na maśle cebulkę. W tym czasie zetrzyj buraki i jabłko na tarce. Ja polecam zetrzeć buraki na małych oczkach, a jabłka – na dużych oczkach tarki. Dodaj je do cebulki, przykryj przykrywką i duś do miękkości. Zanim przykryjesz garnek, dodaj ocet, sól i pieprz. Dzięki dodatkowi octu przed rozpoczęciem gotowania, buraki nie stracą koloru. Buraczki mieszaj co jakiś czas, a gdyby woda za bardzo wyparowała – dodaj trochę, by się nic nie przypaliło. Jak buraczki będą miękkie, a konsystencja surówki odpowiednia dla Ciebie – zakończ gotowanie. Surówkę dopraw do smaku.

*Jeżeli nie masz buraków już ugotowanych, do przepisu na surówkę z buraków gotowanych użyj warzyw surowych. Należy je wcześniej ugotować do miękkości – w mundurkach. Gotować buraki można nawet dwie lub trzy godziny. Wszystko zależy od wielkości buraków. Należy sprawdzać, czy burak jest już miękki. Po ugotowaniu zalej je lodowatą wodą. Dzięki temu skórka zejdzie z łatwością.

Alergeny w surówce z buraków gotowanych

Lista alergenów dla surówki z buraków gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze surówki z buraków gotowanych

na 100g gotowej potrawy

Buraki są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Dostarczają wiele witamin i minerałów, w tym żelazo. Jedzenie buraków znakomicie wpływa na układ krwionośny. Dodatek jabłka sprawia, że żelazo lepiej się przyswaja, ponieważ zawiera witaminę C. Masło dostarczy kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar szkodzi głównie na układ krążenia).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
71.74
114.79
Białko (g)
1.42
2.27
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
10.03
16.04
Węglowodany przyswajalne (g)
8.07
12.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
3.27
5.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
3.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.10
1.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
1.49
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.28
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.30
14.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
27.95
44.71
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.36
5.38
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.22
Retinol (µg (mcg))
25.55
40.88
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.28
0.44
Foliany (µg (mcg))
63.84
102.14
Beta karoten (µg (mcg))
25.25
40.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
60.29
96.47
Potas (mg)
259.53
415.26
Wapń (mg)
15.01
24.01
Fosfor (mg)
32.96
52.74
Magnez (mg)
19.19
30.70
Żelazo (mg)
0.64
1.03
Cynk (mg)
0.29
0.46
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z buraków gotowanych 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z buraków gotowanych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
50 g
0,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jabłko
75 g
0,5 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 75 g
Koszt składników
21.50