Surówka z buraków
- Burak - 15 małych sztuk (1500 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na surówka z buraków krok po kroku
Buraki umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez około 90 minut.
Wystudź buraki i obierz ze skórki.
Zetrzyj je na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię buraki, dopraw solą, pieprzem, miodem i octem jabłkowym, wymieszaj.
Tak przygotowane buraki możesz zawekować w słoikach lub przechowywać w lodówce przez około 5-6 dni.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówka z cukinii
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z buraków
Surówka z buraków to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Buraczki najczęściej podawane są jako dodatek do kotletów mielonych. Można je jednak podać do większej ilości domowych obiadów, takich ja gulasze, mięsa pieczone czy ryba. Pyszna surówka z buraków to także bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Przepis na surówkę z buraków jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, cebula, olej rzepakowy, ocet jabłkowy, miód, sól, pieprz,
Jak zrobić surówkę z buraków? Buraki umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez około 90 minut. Wystudź buraki i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię buraki, dopraw solą, pieprzem, miodem i octem jabłkowym, wymieszaj. Tak przygotowane buraki możesz zawekować w słoikach lub przechowywać w lodówce przez około 5-6 dni.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Cebula jest warzywem cenionym za swoje właściwości prozdrowotne na całym świecie. Cebula oprócz szerokiego zastosowania w kuchni ma także zastosowanie w medycynie naturalnej. Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i kwercetyny, które są silnymi naturalnymi substancjami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia surówka z buraków jest bardzo zdrowa. Bardzo dobrze komponuje się dodana do obiadu. Buraki z cebulą to świetny pomysł na surówkę na zimę do słoika. Surówkę można spożywać na ciepło i na zimno, zależy to od Twoich preferencji.
Alergeny w surówce z buraków
Lista alergenów dla surówki z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na surówka z buraków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze surówki z buraków
Surówka z buraków to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Jest ona nisko kaloryczna więc może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.