Surówka z buraka i jabłka
- Buraki gotowane (300 g)
- Marchewka (150 g)
- Jabłko (150 g)
- Czosnek (5 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Sok z cytryny (20 ml)
Przepis na surówkę z buraka i jabłka krok po kroku
Buraki i marchewki obierz.
Razem z jabłkiem zetrzyj wszystko na tarce.
W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra dla naszego zdrowia. Przepis na surówkę z buraka i jabłka to świetny pomysł na tradycyjny dodatek do obiadu. Taka surówka jest szybka w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że tarte buraki mocno barwią dłonie, dlatego zalecam używać jednorazowych rękawiczek. Koniecznie sam się przekonaj jak pyszna i dobra dla zdrowia jest ta surówka.
Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.
Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z buraka i jabłka i wykorzystacie ten świetny pomysł na dodatek do obiadu.
Alergeny w surówce z buraka i jabłka
Lista alergenów dla surówki z buraka i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z buraka i jabłka
Wartości odżywcze surówki z buraka i jabłka
100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.