Surówka z buraka i jabłka

Opublikowano: 22.06.2022 r., 21:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa surówka z buraka
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra dla naszego zdrowia.
Przygotowanie 20 min
125 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Buraki gotowane (300 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek
Sprzęt kuchenny
tarka, praska do czosnku, miska, miseczka

Przepis na surówkę z buraka i jabłka krok po kroku

Buraki i marchewki obierz.

Razem z jabłkiem zetrzyj wszystko na tarce.

W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z buraka i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat surówki z buraka i jabłka

Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra dla naszego zdrowia. Przepis na surówkę z buraka i jabłka to świetny pomysł na tradycyjny dodatek do obiadu. Taka surówka jest szybka w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że tarte buraki mocno barwią dłonie, dlatego zalecam używać jednorazowych rękawiczek. Koniecznie sam się przekonaj jak pyszna i dobra dla zdrowia jest ta surówka.

Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z buraka i jabłka i wykorzystacie ten świetny pomysł na dodatek do obiadu.

Alergeny w surówce z buraka i jabłka

Lista alergenów dla surówki z buraka i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z buraka i jabłka

Wartości odżywcze surówki z buraka i jabłka

na 100g gotowej potrawy

100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
59.72
125.42
Białko (g)
1.14
2.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
10.66
22.38
Węglowodany przyswajalne (g)
8.46
17.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
4.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
1.76
3.70
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
1.39
2.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
2.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
198.90
417.69
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.56
9.57
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.42
0.88
Foliany (µg (mcg))
43.65
91.66
Beta karoten (µg (mcg))
1972.98
4143.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
53.35
112.03
Potas (mg)
249.72
524.42
Wapń (mg)
18.40
38.64
Fosfor (mg)
30.04
63.08
Magnez (mg)
15.27
32.06
Żelazo (mg)
0.50
1.05
Cynk (mg)
0.24
0.51
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.18
0.38
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z buraka i jabłka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z buraka i jabłka

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
30.50