Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami
- Biała rzodkiew (400 g)
- Rodzynki (130 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Majonez (100 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na surówka z białej rzodkwi z rodzynkami krok po kroku
Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 20 minut.
Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
W misce umieść rzodkiew, rodzynki i cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie.
Więcej informacji na temat surówki z białej rzodkwi z rodzynkami
Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Szybka surówka jest bardzo smaczna i delikatnie słodka. Przepis na surówkę z białej rzodkwi z rodzynkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biała rzodkiew, rodzynki, cebula, majonez, kwaśna śmietana, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi z rodzynkami? Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 20 minut. Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść rzodkiew, rodzynki i cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie.
Biała rzodkiew to warzywo o białym kolorze i kształcie przypominającym pietruszkę tylko bardzo dużych rozmiarów. Biała rzodkiew jest bogata w błonnik pokarmowy i składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, cynk czy miedź. Błonnik pokarmowy jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy jelit. Błonnik zwiększa treść pokarmową, przez co zapobiega zaparciom. Pozwala także na lepszą pracę jelit, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Błonnik może także pomóc w walce w nadmiernym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Cynk ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Rodzynki to powstałe z winogron suszone owoce. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.
Podsumowując prosty przepis na surówkę świetnie sprawdza się na obiad. Surówka jest bardzo łatwa do zrobienia. Można ją spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Surówkę można przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Pyszna surówka zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Alergeny w surówce z białej rzodkwi z rodzynkami
Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi z rodzynkami
Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Dodatek rodzynek powoduje, że surówka ma wyższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.