Surówka z białej rzepy
- Biała rzepa (400 g)
- Marchewka (90 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Majonez light (50 g)
Przepis na surówkę z białej rzepy krok po kroku
Marchew i rzepę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj, połącz z warzywami.
Warzywa dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majonezem.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z cukini
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z kiszonych ogórków
-
Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z białej rzepy
Surówka z białej rzepy to wyśmienity dodatek do wielu dań. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa w smaku. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych dodatków.
Przepis na surówkę z białej rzepy to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Wspaniale sprawdza się do obiadu, zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. To dobra opcja również dla początkujących osób. To pomysł na sałatkę z rzepy, która jest po prostu najlepsza. Do przygotowania tej surówki naprawdę nie trzeba wiele. Wystarczy tylko tarka i duża miska. W takim wydaniu rzepa jest naprawdę wspaniała. To dlatego, że otacza ją niezwykły sos na bazie majonezu i jogurtu, który tworzy z nią wspaniałą kompozycję. W tej mieszance to jogurt powinien grać główne skrzypce, gdyż jest lżejszy, ma więcej białka, a mniej nasyconego tłuszczu. Całość jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Do surówki nie potrzeba nawet dodawać dużej ilości ziół i przypraw. Rzepa charakteryzuje się słodyczą i delikatną goryczą, która wspaniale współgra z lekkim sosem. To surówka, która sprawdzi się na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej rzepy, by był szybka, łatwa i po prostu najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Rzepa w takim wydaniu jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do obiadu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jej głównym składnikiem jest oczywiście rzepa. To warzywo niepozorne, jednak naprawdę smaczne. Choć w zwykle nie pojawia się na talerzach zbyt często, warto to zmienić, a ten przepis w tym pomaga. To naprawdę wspaniałe źródło wielu cennych substancji. Ponadto dostarcza naprawdę sporo błonnika, którego brakuje w nowoczesnej diecie. Błonnik nie tylko dba o prawidłowy stan układu pokarmowego, ale również krwionośnego. Korzeń rzepy jest bardzo bogaty w witaminę C, która jest potężnym przeciwutleniaczem. Rzepa jest cennym źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Można w niej znaleźć również magnez, żelazo i fosfor. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To dlatego naprawdę warto włączyć ją do diety.
Alergeny w surówce z białej rzepy
Lista alergenów dla surówki z białej rzepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze surówki z białej rzepy
To zdrowa opcja, która zawiera sporo witamin.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.