Przepis na surówkę z białej kapusty po wietnamsku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Kapustę posiekaj i włóż do miski.

Dodaj startą na tarce marchew i posiekaną papryczkę chili.

Warzywa skropl oliwą z oliwek i octem.

Dokładnie wymieszaj, dodaj cukier i dopraw do smaku.

Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.

surówka z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z białej kapusty po wietnamsku
Koszt przygotowania dania
3.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Surówka z białej kapusty po wietnamsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z białej kapusty po wietnamsku

Surówka z białej kapusty po wietnamsku to trochę inna wersja naszych tradycyjnych surówek. Ta prosta i szybka wersja zyskała popularność w naszym kraju już jakiś czas temu. Funkcjonuje głównie pod nazwą colesław, a można ją spotkać w naprawdę wielu miejscach.

Nie tylko w barze wietnamskim ale także w restauracjach nie specjalnie orientalnych. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na surówkę z białej kapusty po wietnamsku, która idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie pasować nie tylko do typowego polskiego obiadu z puree ziemniaczanym i mięsem w aromatycznym sosie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do udek z kurczaka po wietnamsku czy domowej wersji panierowanych kurczaków.

Zatem jak zrobić surówkę z białej kapusty po wietnamsku?

Wystarczy, że zaopatrzysz się w białą kapustę, którą poszatkujesz lub zetrzesz na specjalnej tarce. Przełóż kapustę do dużej miski i dodaj do niej marchewkę startą na tarce na grubych oczkach. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, która doda ostrego, charakterystycznego smaku całej surówce. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj resztę składników.

Dopraw surówkę według uznania, moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na minimum 30 minut, w tym czasie wszystkie składniki przegryzą się, kapusta zmięknie a surówka nabierze wyrazistego smaku.

Surówkę z kapusty, należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność.

Surówka po wietnamsku będzie dobra nie tylko dla dorosłych ale i dla dzieci, dodatek papryczki chilli wcale tak mocno nie potęguje smaku pikantnego, także nie ma się o co martwić. Na pewno przypadnie do gustu naszym pociechom. Szczególnie warto stawiać na dodatki warzywne do dań obiadowych, będą one idealnym połączeniem i źródłem wielu witamin.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty po wietnamsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
63.53 kcal
63.53 kcal
Białko
1.13 g
1.13 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
8.89 g
8.89 g
Węglowodany przyswajalne
6.60 g
6.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.29 g
2.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.07 g
3.07 g
Tłuszcze nasycone
0.56 g
0.56 g
Tłuszcze nienasycone
2.51 g
2.51 g
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
2.16 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.35 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
127.88 µg (mcg)
127.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
32.01 mg
32.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.63 mg
0.63 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.04 mg
Niacyna
0.35 mg
0.35 mg
Foliany
35.09 µg (mcg)
35.09 µg (mcg)
Beta karoten
1264.97 µg (mcg)
1264.97 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
23.88 mg
23.88 mg
Potas
183.76 mg
183.76 mg
Wapń
34.94 mg
34.94 mg
Fosfor
25.76 mg
25.76 mg
Magnez
11.41 mg
11.41 mg
Żelazo
0.44 mg
0.44 mg
Cynk
0.18 mg
0.18 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty po wietnamsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty po wietnamsku

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania surówki z białej kapusty po wietnamsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Marchewka
100 g
1 sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 sztuka
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ocet winny
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty po wietnamsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób