Surówka z białej kapusty po wietnamsku
- Kapusta biała (500 g)
- Marchewka - 1 sztuka (100 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Ocet winny - 2 łyżki (20 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na surówkę z białej kapusty po wietnamsku krok po kroku
Kapustę posiekaj i włóż do miski.
Dodaj startą na tarce marchew i posiekaną papryczkę chili.
Warzywa skropl oliwą z oliwek i octem.
Dokładnie wymieszaj, dodaj cukier i dopraw do smaku.
Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z białej kapusty po wietnamsku to trochę inna wersja naszych tradycyjnych surówek. Ta prosta i szybka wersja zyskała popularność w naszym kraju już jakiś czas temu. Funkcjonuje głównie pod nazwą colesław, a można ją spotkać w naprawdę wielu miejscach.
Nie tylko w barze wietnamskim ale także w restauracjach nie specjalnie orientalnych. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na surówkę z białej kapusty po wietnamsku, która idealnie sprawdzi się do obiadu. Będzie pasować nie tylko do typowego polskiego obiadu z puree ziemniaczanym i mięsem w aromatycznym sosie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do udek z kurczaka po wietnamsku czy domowej wersji panierowanych kurczaków.
Zatem jak zrobić surówkę z białej kapusty po wietnamsku?
Wystarczy, że zaopatrzysz się w białą kapustę, którą poszatkujesz lub zetrzesz na specjalnej tarce. Przełóż kapustę do dużej miski i dodaj do niej marchewkę startą na tarce na grubych oczkach. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, która doda ostrego, charakterystycznego smaku całej surówce. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj resztę składników.
Dopraw surówkę według uznania, moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na minimum 30 minut, w tym czasie wszystkie składniki przegryzą się, kapusta zmięknie a surówka nabierze wyrazistego smaku.
Surówkę z kapusty, należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność.
Surówka po wietnamsku będzie dobra nie tylko dla dorosłych ale i dla dzieci, dodatek papryczki chilli wcale tak mocno nie potęguje smaku pikantnego, także nie ma się o co martwić. Na pewno przypadnie do gustu naszym pociechom. Szczególnie warto stawiać na dodatki warzywne do dań obiadowych, będą one idealnym połączeniem i źródłem wielu witamin.
Alergeny w surówce z białej kapusty po wietnamsku
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z białej kapusty będzie idealnym dodatkiem do Twojego obiadu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.