Surówka z białej kapusty i marchewki
- Kapusta biała - ćwiartka małej główki (350 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (80 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki krok po kroku
Kapustę poszatkuj na cienkie plasterki.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno pokrój w kostkę.
Warzywa wrzuć do jednej miski, dodaj olej, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i kwasek cytrynowy.
Całość dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z kapusty. Przepis jest dobry, bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby cieszyć się smakiem tej dobrej surówki. Do jej przygotowania niezbędnymi produktami spożywczymi są: kapusta biała, marchewka, cebula biała lub czerwona, przyprawy oraz niewielka ilość oleju. Nie jest to kolejna sałatka z dodatkiem mięsa, a pyszna surówka warzywna pełna składników mineralnych i witamin.
Z młodej kapusty można przygotować wiele dań od prostej sałatki po bardzo złożone dania obiadowe. Z tego powodu uważana jest za warzywo pospolite, jednak warto po nią sięgać, ponieważ ma wiele właściwości leczniczych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej. Znajdziemy w niej fosfor, siarkę, potas, miedź, mangan, wapń, żelazo, witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kompleks witamin i składników mineralnych wzmacnia naszą odporność i pomaga uchronić organizm przed atakami wirusów i bakterii. Wiele osób uważa, że kapusta jest ciężkostrawna. Jest to nieprawda, ciężkostrawne przeważnie są dodatki dodawane do dań z kapusty, np. tłuste mięsa czy tłuszcze zwierzęce. Ona sama pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe liście kapusty korzystnie działają na przewód pokarmowy i łagodzą dolegliwości pokarmowe takie jak: nieżyt żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa. Jedząc kapustę kiszoną dostarczamy więcej witaminy C oraz kwasu mlekowego niż z kapusty surowej. Składniki te pozytywnie wpływają na oczyszczanie jelit.
Podsumowując ta pyszna surówka z kapusty i marchewki to idealny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy odchudzającej. Surówka ta dostarczy do organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatkowo spożywanie danie ze świeżej kapusty znacząco podnosi wartość odżywczą.
Alergeny w surówce z białej kapusty i marchewki
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty i marchewki
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty i marchewki
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.